Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

„Zebra“ učí přecházet malé školáky

PLZEŇSKÝ KRAJ – Každý chce dojít na druhou stranu vozovky bez újmy. A jak na to? V příštím týdnu budou na tuto otázku odpovídat chodcům policisté.  

Na situaci v dopravě se policisté zaměřují v průběhu celého roku. V prvním školním týdnu budou v jejich hledítku zejména chodci. A to především ti nejmenší. Většina prvňáčků se do školy těší celé prázdniny. Při prvních školních cestách jsou doprovázeni rodiči, nebo staršími sourozenci, ale i přesto by se mohl jejich, s tímto obdobím spojený, životní zážitek proměnit v nepříjemnou zkušenost. Přejít vozovku s sebou totiž přináší jistá úskalí.

Policisté proto budou v blízkosti školních zařízení dohlížet u přechodů na bezpečnost těchto velmi zranitelných účastníků silničního provozu. Ve spolupráci Policie ČR, Zdravotní pojišťovny MV ČR a BESIPU bude v září realizován celorepublikový preventivní projekt „Zebra se za Tebe nerozhlédne“. Zaměřen je na děti mladšího školního věku, kterým budou policejní preventisté, dopravní policisté a zástupce Besipu vysvětlovat zásady bezpečného pohybu u silnice, zejména pak ve vztahu k přecházení komunikace.
 
Hlavním cílem projektu je posílení zásad pro správné přecházení vozovky. Chodci by si měli uvědomit důležitost výběru správného místa pro přecházení, navazování očního kontaktu s řidičem, úskalí spojené s brzdnou dráhou vozu, nebezpečné přecházení více jízdních pruhů v komunikaci a v neposlední řadě i závažné následky při střetu vozidla s chodcem. A jaké jsou základní rady „zebry“?
  • Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!
  • Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní: 3x se rozhlédni – vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi!
  • Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce!
  • Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla! 
V Plzeňském kraji zavinilo v prvním pololetí tohoto roku 47 chodců dopravní nehodu, z tohoto počtu se jednalo ve 13ti případech o dítě. V loňském roce zavinilo dopravní nehodu 85 chodců a ve 22 případech se jednalo o dítě. V roce 2012 bylo těchto nehod 89 a ve 23 případech se na nehodě podílelo dítě a v roce 2011 se jednalo o 68 nehod chodců za účasti 24 dětí.
 
 
Dopravní nehody na přechodech a ve vzdálenosti do 20-ti metrů
 
 
 
ÚO Domažlice
 
ÚO Klatovy
MŘ Plzeň-město
ÚO Plzeň-venkov
 
ÚO Rokycany
 
ÚO Tachov
 
Celkem
2011
 
26
 
31
 
135
 
22
 
16
 
20
 
250
2012
 
37
 
14
 
168
 
28
 
14
 
14
 
275
2013
 
 
22
 
25
 
151
 
23
 
11
 
13
 
245
2014 (leden - červen
 
14
 
11
 
55
 
10
 
6
 
4
 
100
 Jedná se o počty všech dopravních nehod. Uvedený počet, evidujeme k místu dopravní nehody za účasti všech účastníků silničního provozu.
 
por. Ivana Telekešová, DiS.
28. srpna 2014
 

vytisknout  e-mailem