Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

ZEBRA, ZEBRA a zase ZEBRA

RAKOVNICKO - Přechody u škol hlídají policisté 

„Zebra se za Tebe nerozhlédne“ je celorepublikový preventivní projekt, do kterého jsou zapojeni všichni policisté z územního odboru Rakovník v prvním zářijovém týdnu, kdy děti opět začaly navštěvovat školská zařízení.

Konec prázdnin a první zářijové dny jsou tradičně ve znamení zvýšených kontrol na přechodech pro chodce ze strany policistů, kteří dohlížejí na bezpečnost silničního provozu v blízkosti škol a školských zařízení u vybraných přechodů pro chodce, zejména v ranních a popoledních hodinách, kdy školáci přicházejí a odcházejí ze školy. Během této činnosti si policisté společně s preventistkou s dětmi popovídali, zda znají základní pravidla bezpečného chování při přecházení silnice a následně dětem předali drobný dárek s tématikou projektu „ Zebra se za Tebe nerozhlédne“.

Nové věci zažívají hlavně prvňáčci, jejichž rodiče je budou během několika týdnů vodit do školy. Pro děti je dobré, aby cesta do školy byla co nejbezpečnější a během cesty s nimi můžete trénovat a učit se dopravní značky, vysvětlovat správné chození po chodnících, po správné straně vozovky a také neustále opakovat, jak se přechází přes silnici či přechod. Trpělivě vše vysvětlovat a procvičovat.

V Rakovníku navštívila preventistka společně s krajským koordinátorem BESIP Ing. Poláchem druhý školní den 2. základní školu a zavítali do tříd „druháčků“, kteří si zopakovali, jak se správně rozhlížet při přecházení silnice, na jaké straně chodníku se chodí, že je důležité nošení reflexních prvků za šera, za tmy, při hustém dešti či v mlze, povinnou výbavu při jízdě na kole, koloběžce či bruslích. Také to, aby rodiče chránili své děti, jejich zdraví, a přepravovali je v autosedačkách či na podsedáku.

prap. Veronika Cafourková
ÚO Rakovník
7. září 2023

vytisknout  e-mailem