Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Žena chtěla prodat brusle

ŠTERNBERK - Při prodeji kolečkových bruslí naletěla podvodníkovi a přišla o peníze. 

V pondělí 20. května se na šternberské policisty obrátila 62letá žena, která se stala obětí podvodného jednání. Žena na jedné internetové platformě nabízela k prodeji kolečkové brusle. Na její nabídku však zareagoval podvodník, který po vzájemné domluvě zaslal na email poškozené odkaz na Balíkovnu. Jelikož žena nepojala žádné podezření, klikla na uvedený odkaz v emailu. Následně se přes tento odkaz přihlásila do svého internetového bankovnictví, kde v domnění, že potvrzuje příchozí platbu, tuto odsouhlasila. Jednalo se však o odchozí platbu. Následně žena přes aplikaci ve svém bankovnictví zjistila, že dosud neznámý pachatel provedl finanční transakci ve výši přes 14 tisíc korun.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli dle trestního zákoníku v krajním případě až dva roky za mřížemi.

Apelujeme na občany, kteří prodávají zboží na inzertních či obdobných portálech, aby zpozorněli vždy, když jim kupující pošle odkaz na přepravní společnost, která by měla kromě platby zajistit i přepravu zboží. Jedná se o podvržené odkazy, a proto do nich nezadávejte údaje ke své platební kartě nebo internetovému bankovnictví.

prap. Mgr. Ivana Skoupilová
21. května 2024

vytisknout  e-mailem