Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Žena naletěla podvodníkovi

KLADENSKO – Podvod při prodeji a oddlužení nemovitosti. 

Vyšetřovatel kriminální policie oddělení hospodářské kriminality prověřuje případ podvodu, kterého se měl v minulých letech dopustit osmatřicetiletý muž z Kladna.

Podezřelý v úmyslu získat neoprávněný majetkový prospěch uvedl v omyl osmačtyřicetiletou kladeňačku, které přislíbil prodat prostřednictvím realitní kanceláře její byt v Kladně s tím, že z prodeje její bytové jednotky uhradí veškeré její dluhy a dluhy jejího tehdejšího manžela v celkové výši cca 550.000,- Kč. Zároveň jí přislíbil, že jí zbyde určitý finanční obnos.

Poškozenou však neinformoval o skutečnostech, že v rámci prodeje jejího bytu, byla uzavřena smlouva o úvěru na částku 584.887,- Kč na úhradu výše zmiňovaných dluhů, přičemž úvěr měl být splacen v jedné splátce do jednoho měsíce a na úhradu měl být použit výnos z prodeje její bytové jednotky, ačkoliv si musel být vědom skutečnosti, že prodej nebude proveden a poškozená žena nebude schopna sjednaný úvěr v daném termínu splatit a tím jí bude dána k úhradě smluvní pokuta ve výši 0,5 % ze smluvené jistiny úvěru za každý den prodlení, přičemž prodej bytové jednotky byl zprostředkován až za více než dva měsíce za částku 999.000,- Kč Částka 100.000,- Kč byla použita jako rezervační záloha a zprostředkovatelská provize realitní kanceláři a částka 849.000,- Kč  jako úhrada úvěru, přičemž poškozená byla povinna uhradit na úvěru celkovou částku ve výši 895.500,- Kč.

Podvedená žena obdržela pouze čtyřicet tisíc korun a to na základě podmínek stanovených ve smlouvě o úvěru. Z prodeje její bytové jednotky žádnou sumu nedostala, ačkoliv byla ze strany podezřelého muže ujišťována, že jí určitý obnos z prodeje nemovitosti zůstane.

Muži za přečin podvodu hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na dva roky.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
17. února 2017

vytisknout  e-mailem