Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Žena využívala finanční tísně ostatních

Přišla si na více než 1.500.000 korun 

V úterý 24. 1. 2011  kriminalisté Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje zadrželi v Rychnově nad Kněžnou čtyřicetiletou ženu, která je důvodně podezřelá z podvodu ve výši téměř 1,7 miliónů korun.
Obviněná žena je podezřelá z toho, že od července 2008 do února 2010 na celém území ČR nabízela na, základě podaného inzerátu a pod falešnou záminkou, nebankovní úvěry pro méně bonitní klienty, kteří z jakéhokoliv důvodu neměli šanci získat úvěr od banky, uzavírání úvěrových smluv na finanční prostředky ve výši od 500 tisíc až do 10 miliónů korun. S klientem, který se ocitl ve finanční nouzi a potřeboval tzv. hotové peníze například na uhrazení dluhu, stavbu rodinného domu, koupi bytu nebo podnikání, sepsala smlouvu o zprostředkování, ve které se klient zavázal uhradit v daném termínu k jejím rukám 3 % z požadované částky. Pokud klient tento termín nedodržel, žena požadovala dle ustanovení ze smlouvy i pokutu za nedodržení termínu. Provize inkasovala, finance klientům ale nevyplácela. Takto si v dosud 21 prokázaných a zadokumentovaných případech přišla na 1.613.946 Kč. Počet poškozených i výše škody nejsou ale s největší pravděpodobností konečné. Kriminalisté na případu dále intenzivně pracují.
 
Více než půl roku se žena vyhýbala trestnímu řízení, nereagovala na žádné výzvy a odmítala přebírat i předvolání, které jí policisté zasílali. Když se našim kriminalistům podařilo ženu na Rychnovsku nalézt, dojeli si pro ni společně s policisty zásahové jednotky, neboť měli poznatky, svědčící o její možné agresivitě. Žena má totiž i trestní minulost - v roce 2007 byla odsouzena Okresním soudem v Trutnově za trestný čin pomluvy a v roce 2008 za trestný čin vydírání. 
 
Souběžně se zločinem podvodu je žena navíc důvodně podezřelá ze spáchání několika dalších trestných činů. Všechny se týkají podvodné majetkové trestné činnosti.
 
Žena bude stíhána na svobodě, soudce neakceptoval návrh státního zástupce na uvalení vazby. V případě odsouzení jí hrozí až osm let trestu odnětí svobody.
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková
tisková mluvčí
tel. 602651187
27. 1. 2011
           

vytisknout  e-mailem