Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Žena z Litvínova přišla o 198 tisíc korun

MOSTECKO - Stala se obětí podvodníka - opět další případ VISHINGU... 

VISHING: VOLÁ VÁM BANKOVNÍ ÚŘEDNÍK A TVRDÍ, ŽE JE VÁŠ ÚČET V OHROŽENÍ, A ŽE MÁTE OKAMŽITĚ SVÉ PENÍZE POSLAT JINAM? ZBYSTŘETE. SKUTEČNÍ BANKOVNÍ ÚŘEDNÍCI TAK NIKDY NEPOSTUPUJÍ.

Vishing nebo také podvodné navolávání patří mezi triky podvodníků. Dalším případem tohoto druhu se zabývají mostečtí policisté. Poškozenou je žena z Litvínova, která tímto způsobem přišla o 198 tisíc korun. Tu na jejím telefonním čísle kontaktoval neznámý muž. Ženě sdělil informaci o „napadení“ jejího účtu. Následně ji přesvědčil, aby své peníze převedla na jiný, „chráněný“, bankovní účet. Několika převody na pachatelem uvedený účet tam zaslala již zmíněnou finanční částku. Policisté po neznámém volajícím pátrají.

Scénáře se v těchto případech ve své podstatě opakují. Poškození jsou kontaktováni neznámou osobouvishing, která se přestavuje jako pracovník banky, mnohdy na tento hovor kvůli zvýšení důvěryhodnosti navazuje telefonát s údajným policistou, který potvrdí „napadení“ účtu a že se celou záležitostí policie skutečně zabývá.… Poškození jsou poté naváděni k výběru nebo převodu finančních prostředků na jiný účet či ke vkladu do bitcoinmatu…. Někdy je převod peněz proveden přímo pachatelem přes vzdálený přístup do počítače poškozeného, poškození k takovému přístupu dávají svolení.  

Společným prvkem a zároveň nebezpečím u těchto obdobných scénářů je zdánlivá věrohodnost.

Jak se tomu bránit?

  • Banky tímto způsobem nikdy neřeší bankovní transakce, tedy takto ani nenavádí k převodu či výběru finančních prostředků! Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření.
  • V žádném případě nesdělujte k Vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z Vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví.
  • ·Občané, prověřujte si informace vyplývající z obdobných hovorů a napřímo kontaktujte bankovní ústav, kde máte uloženy finanční prostředky!
  • Opatrnost je na místě, pachatelé mnohdy volají z telefonních čísel, která vypadají jako reálná telefonní čísla bank či Policie ČR!

Oznámení o podezřelém jednání můžete učinit prostřednictvím linky 158 nebo na jakékoliv policejní služebně. Rychlá reakce z Vaší strany je v těchto případech na místě.  Policistům doložte jakýkoliv případný důkazní materiál, který by mohl pomoci k  odhalení pachatele a navrácení Vašich financí. Může se jednat o nahraný hovor, příp. jakoukoliv jinou komunikaci s pachatelem. 


por. Alena Bartošová
KŘP Ústeckého kraje
7. března 2022

vytisknout  e-mailem