Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Žena zůstala uvězněna ve spíži

Zachránil ji policista a strážník 

     Rychlým a profesionálním zásahem zachránil vlašimský policista spolu s  městským strážníkem život devětatřicetileté ženě z Boliny. 

     21. listopadu v podvečerních hodinách zavolal na linku 112 muž, který oznámil, že se nachází v obci Bolina na Vlašimsku a v místech u železniční zastávky slyší volání o pomoc. Operátoři této tísňové linky informaci předali na benešovské policejní operační středisko. Policisté okamžitě vyslali tříčlennou motorizovanou hlídku vlašimských policistů na místo, aby oznámení prověřili.
 

     Policisté se na místě snažili zjistit, ze kterého místa volání o pomoc vychází. Bylo slyšet od hlavní silnice. Vydali se proto tímto směrem a nakonec nalezli přízemní dům, ze kterého se volání ozývalo. Provedli proto jeho kontrolu. Obešli ho a přes malé okénko ve spíži se jim podařilo navázat kontakt se ženou. Ta zde byla asi dvě hodiny uvězněná a pokoušela se přivolat pomoc. Ze dveří spíže totiž upadla klika a žena se proto nemohla dostat z místnosti ven. Navíc v kuchyni na puštěném plynovém sporáku měla rozpálený olej a hrozilo, že začne hořet a s ním i celá kuchyně. Policisté proto cestou operačního střediska požádali o vyrozumění hasičů a záchranné služby.
 

     Mezitím zjišťovali, jak by se do domu dostali. Jednomu policistovi se podařilo otevřít okno u jednoho z pokojů. Využil toho, že okno bylo pootevřené na ventilaci, protáhl ruku a za pomocí služební baterky zmáčkl kliku a okno se bez poškození otevřelo. Se strážníkem vnikli společně do domu. Když otevřeli dveře do kuchyně, bylo zde plno dýmu a nebylo na krok vidět. Proto se orientovali podle ženina hlasu. Strážník otevřel dveře do spíže, pomohl ženě ven a předal ji policistovi. Ten ji převedl přes kuchyň k otevřenému oknu a spolu se strážníkem jí pomohli z okna ven. Tam žena zachráncům řekla, že jsou v domě ještě dva psi a přívod plynu je možno uzavřít v přístřešku za domem.
 

     Další dva policisté mezitím z důvodu bezpečnosti svedli silniční provoz do jednoho jízdního pruhu. Na silnici byla totiž zaparkována vozidla policie, městské policie, záchranářů a tři hasičská auta, a to profesionálních hasičů z Vlašimi a dobrovolných hasičů z Boliny a ze Zdislavic. Vystrašenou ženu pak policisté předali do péče záchranářů. Ti ji ošetřili, neboť se ve špíži poranila o rozbité sklenice. Jinak zraněna nebyla.
 

     Policista a městský strážník našli v přístřešku plynové bomby a uzavřeli přívod plynu. Hasiči pak provedli uhašení požáru kuchyně a vynesli psy z domu. Celý případ si na místě převzal vyšetřovatel profesionálních hasičů.
 

     Policisté se po úspěšně zvládnuté akci vrátili na služebnu, kde ještě celý případ museli písemně zadokumentovat. Poděkování za záchranu života patří nejen policistovi a strážníkovi, ale také oznamovateli, který nebyl lhostejný a zavolal na linku tísňového volání 112.

 


 

por. Bc. Zuzana Stránská

23. listopad 2011

vytisknout  e-mailem