Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Ženu, která okradla seniorku, policisté dopadli

JIHLAVSKO: Pachatelka je podezřelá ze spáchání dvou trestných činů 

Jihlavští kriminalisté objasnili případ okradení seniorky, ke kterému došlo v červnu loňského roku na Telčsku. Pachatelka vnikla do domu devětasedmdesátileté ženy a připravila ji o více než třicet tisíc korun. Na základě prověřování se kriminalistům podařilo podezřelou vypátrat, jedná se o mladou ženu z Kroměřížska, které bylo v době spáchání činu teprve sedmnáct let. Policejní komisař zahájil její trestní stíhání, mladá žena byla obviněna ze spáchání dvou trestných činů. Jedná se o ženu, která byla již v minulosti za majetkovou trestnou činnost soudně trestána, a to přibližně měsíc před okradením seniorky.
 
K okradení seniorky došlo vloni ve čtvrtek 6. června. Kolem půl desáté dopoledne vnikla mladá žena po otevření neuzamčených vrat na dvůr domu v obci Krasonice. Seniorce, která zde v tu dobu byla, začala lživě tvrdit, že má zájem o koupi domu v obci a dále, že potřebuje na toaletu. Podezřelá žena využila toho, že byla majitelka domu zaskočená a vzhledem ke svému věku ani nemohla pachatelce účinně odporovat, a neoprávněně proti vůli seniorky do domu vnikla. „Místnosti pachatelka velmi rychle prohlédla a ze skříně odcizila krabičku s finanční hotovostí a dalšími písemnostmi.  Poté ihned odešla,“ popsal por. Mgr. Jiří Vojtíšek, komisař oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, krádeží vznikla seniorce škoda přes třicet tisíc korun.
Seniorka oznámila krádež policii, na místo vyjeli telčští policisté a ihned začali po pachatelce v obci i jejím okolí pátrat. Dále provedli šetření, místo činu ohledali, zadokumentovali a zajistili stopy. Prověřování případu převzali kriminalisté jihlavského územního odboru, kteří zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu. Případ začali prověřovat, shromažďovali veškeré podstatné informace, prováděli operativní šetření a intenzivně po pachatelce pátrali.
Podezřelou ženu se jim podařilo vypátrat a na základě shromážděných důkazů zahájili její trestní stíhání. Mladá žena, které bylo v době spáchání trestného činu sedmnáct let, byla obviněna ze spáchání provinění krádeže a provinění porušování domovní svobody. Jedná se o ženu, která byla již v době před okradením seniory odsouzena za jinou majetkovou trestnou činnost k trestu obecně prospěšných prací, přibližně měsíc po odsuzujícím rozsudku se již ale dopustila dalšího trestného činu.
Případ kriminalisté dále vyšetřují.
 
 
Rady pro seniory jak riziko krádeže či podvodu snížit
Policisté by chtěli na seniory důrazně apelovat, aby byli ve vztahu k cizím lidem nebo k osobám, u nichž si nemohou osobně ověřit jejich totožnost, více obezřetní.
Senioři by neměli otevírat dveře domu nebo bytu, aniž by se předem přesvědčili, kdo za nimi je. V žádném případě by neměli neznámé osoby zvát do svých domovů a při každém opuštění domu by za sebou měli uzamknout dveře. Zvláště senioři žijící sami v rodinných domech by měli zamykat už vstupy na pozemek domu a dále být důslední v zamykání dveří vedoucích do domu. Mít zamčené vstupní dveře je vhodné i v době, kdy je senior v domě, samozřejmostí je uzamknout dveře vždy, když dům jeho obyvatel opustí, i kdyby to bylo jen na chvilku třeba na zahradu. Otevřít dveře je vhodné až po zjištění, kdo za nimi vlastně je, a to dotazem nebo pohledem z okna. Pachatelé, kterých je v mnoha případech větší množství nemá senior šanci uhlídat, pokud mu už do domu vniknou.
Pozor je nutné si dát zvláště na podvodníky, kteří se zkoušejí do domů dostat s legendou, že potřebují vodu k napití či do vozidla, využít toaletu, poskytnout péči svému dítěti či peníze pro kamaráda, který je zraněný v nemocnici nebo na opravu vozidla.
V případě příchodu osoby, která vystupuje jako pracovník různých organizací, úřadů či služeb, by si měli senioři nechat předložit průkaz nebo zavolat na úřad nebo instituci, na kterou se odvolává. Po dobu ověřování údajů je nutné, aby neznámá osoba zůstala v každém případě před bytem a nedostala se do jeho vnitřních prostor.
Není vhodné zvát do svých domovů ani osoby, které nabízejí nejrůznější služby nebo výhodné nákupy nejrůznějšího nádobí, pomůcek pro odpočinek a relaxaci. Pozor je nutné si dát u nabízených služeb jako například broušení nožů a u osob, které nabízejí výkup železa, peří, domácích zvířat.
Rizikem je pro seniory uzavírání jakýchkoli smluv, pokud na ně obchodní jednatel spěchá a neumožní jim důkladně se seznámit s podmínkami dané smlouvy.
 
Pokud v blízkosti svého bydliště spatříte pohyb podezřelých osob, oznamte tuto skutečnost na linku 158. Pokud se stanete obětí zloděje, okamžitě si zapište popis osoby a typ vozidla, jeho registrační značku a barvu. Při pátrání po pachateli jsou takovéto indicie velice důležité.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
31. července 2014

vytisknout  e-mailem