Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Ženu, která podvedla seniorku, kriminalisté dopadli

JIHLAVSKO: Byla obviněna ze spáchání trestného činu 

Jihlavští kriminalisté objasnili případ podvedení seniorky, ke kterému došlo v březnu loňského roku. Pachatelka oklamala jednadevadesátiletou ženu a připravila ji o čtyřicet tisíc korun. Na základě prověřování se kriminalistům podařilo podezřelou ženu vypátrat a případ objasnit. Policejní komisař zahájil trestní stíhání devatenáctileté ženy, která byla obviněna ze spáchání trestného činu. Jedná se o recidivistku, která je v současné době ve věznici.
 
K podvodu došlo v pátek 29. března. Seniorce z Třeště zatelefonovala kolem jedenácté hodiny dopoledne pachatelka, která se vydávala za kamarádku jejího vnuka. Seniorce sdělila, že vnuk potřebuje půjčit peníze na nákup vozidla, kdy finanční hotovost si přijde vyzvednout ona. Poté pachatelka přišla do místa bydliště seniorky a ta jí pustila do svého bytu. Pachatelka opět zopakovala svoji smyšlenou historku, že jí posílá seniorčin vnuk, který potřebuje půjčit padesát tisíc korun na nákup vozidla. Pro podpoření své lži ještě zatelefonovala ze svého mobilního telefonu neznámému muži, o kterém seniorce řekla, že se jedná o jejího vnuka, a telefon jí předala. Seniorka se mylně domnívala, že mluví se svým vnukem, muž jí potvrdil, že peníze skutečně potřebuje, a seniorka podvodu uvěřila. Nechala si ještě napsat potvrzení o převzetí finanční částky, které jí pachatelka podepsala, poté jí seniorka předala čtyřicet tisíc korun a pachatelka odešla.
Následně seniorka začala o celé situaci pochybovat a sama zkontaktovala svého vnuka, ten však o žádné půjčce nevěděl a popřel, že by o peníze žádal, poté byl případ oznámen policii. Policisté provedli šetření, místo činu ohledali, zadokumentovali a zajistili stopy. Prověřování případu převzali kriminalisté jihlavského územního odboru, kteří zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu. Případ začali prověřovat, shromažďovali veškeré podstatné informace, prováděli operativní šetření a intenzivně po pachatelce pátrali. Podezřelou ženu se jim podařilo vypátrat a na základě shromážděných důkazů zahájili její trestní stíhání. „Devatenáctiletá žena byla obviněna ze spáchání přečinu podvodu,“ řekl npor. Ing. Bc. Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, jedná se o ženu, která je v současné době ve věznici, kde si odpykává trest odnětí svobody za obdobnou trestnou činnost, které se v loňském roce dopouštěla na jiných místech republiky.
 
Za spáchaný trestný čin podvodu hrozí obviněné ženě trest odnětí svobody až na pět let.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
9. června 2014 

vytisknout  e-mailem