Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Ženy prodávaly léky obsahující psychotropní látky

JIHLAVSKO: Léky obě ženy získávaly na padělané lékařské recepty 

Jihlavští kriminalisté ukončili vyšetřování případu ženy, která padělala lékařské recepty a prodávala léky obsahující psychotropní látky. Pětačtyřicetiletá žena z Jihlavska byla obviněna ze spáchání přečinu poškození cizích práv a přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Případ kriminalisté předali s návrhem na podání obžaloby státnímu zastupitelství.
 
Žena je obviněna z toho, že padělala lékařské recepty a nabízela na internetu k prodeji léky obsahující psychotropní látky. Věděla, že nakládání s nimi je možné pouze na základě zvláštního povolení, jehož není držitelkou. Žena si nejprve obstarala padělané lékařské recepty, včetně padělaného razítka, na kterém byl uveden skutečně existující lékař. Na internetových stránkách zaměřených na zdravotnictví nabízela na diskuzních fórech k prodeji léky, které je možné pořídit pouze na lékařský předpis. Se zájemci komunikovala prostřednictvím různých e-mailových adres nebo telefonicky. Na padělané lékařské recepty poté vyzvedávala dohodnuté léky v lékárnách a kupujícím je zasílala poštou na dobírku.
„Při prověřování případu jsme zajistit lékařské recepty, razítko a léky,“ řekl por. Mgr. Jiří Vojtíšek, komisař oddělení obecné kriminality.
 
Obviněné ženě hrozí za spáchanou trestnou činnost trest odnětí svobody až na pět let.
 
 
Další žena prodávala léky obsahující psychotropní látky desítkám osob
Jihlavští kriminalisté objasnili také rozsáhlou trestnou činnost padesátileté ženy z Polenska, která prodávala léky obsahující psychotropní látky. Prostřednictvím internetu sháněla odběratele, poté vyhotovila lékařské předpisy, vyzvedla léky a za výrazně vyšší cenu je prodala zájemcům. „Ženě odběratelé, kterých byly nejméně tři desítky osob z různých míst celé České republiky, za léky zaplatili celkem přes 200 tisíc korun,“ upřesnil komisař Jiří Vojtíšek. Žena byla obviněna ze spáchání zvlášť závažného trestného činu.
 
Případ kriminalisté oddělení obecné kriminality začali prověřovat v loňském roce, když získali poznatky, že žena nabízí na internetu k prodeji léky, které jsou dostupné pouze na lékařský předpis. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení a začali provádět rozsáhlé a velmi náročné šetření, shromažďovali nezbytné informace a písemnosti, vyžádali si a vyhodnotili příslušné dokumenty a provedli výslechy množství osob. Dále provedli v místě bydliště ženy domovní prohlídku, při které zajistili mimo jiné stovky lékařských předpisů, léky, razítka lékařů a počítačovou techniku.
Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař v první polovině letošního roku trestní stíhání padesátileté ženy. „Žena byla obviněna ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ dodal Jiří Vojtíšek.
 
Žena byla obviněna z toho, že i když věděla, o jaké látky se jedná a nakládání s nimi je možné pouze na základě zvláštního povolení, jehož není držitelkou, léky s obsahem psychotropních látek prostřednictvím internetu prodávala.
V období od léta roku 2013 do konce loňského září nabízela k prodeji různé léky na zavedených webových stránkách, na které přistupovala z počítače v místě svého bydliště v obci na Polensku. Nabízené léky jsou přitom dostupné pouze na lékařský předpis. Žena padělala lékařské předpisy a opatřila si razítka různých skutečných lékařů. Lékaře si předtím náhodně vyhledala z dostupných zdrojů bez jejich vědomí. Se zájemci o koupi léků žena komunikovala prostřednictvím svých emailových účtů i telefonicky, domlouvali se na druhu léku, množství a ceně. Žena lékařský předpis podle konkrétní objednávky vyplnila, opatřila razítkem, podepsala a pro léky si chodila do různých lékáren. Poté žena zásilku zaslala poštou kupujícímu, který si po zaplacení požadované částky léky převzal. Za léky zájemci ženě platili přibližně trojnásobně vyšší ceny, než za jaké je sama nakupovala.
Žena takto prodávala léky s obsahem psychotropních látek lidem z různých míst České republiky. Jednalo se nejméně o tři desítky osob, mužů i žen, různých věkových skupin. Ve většině případů zasílala žena zájemcům léky opakovaně a kupující získali stovky někteří i tisíce tablet. „Finanční částky, které zájemci zaplatili, se pohybovaly v řádech několika tisíc ale i desítek tisíc korun,“ dodal komisař Jiří Vojtíšek.
Přes šedesát tisíc korun zaplatil za léky šestačtyřicetiletý muž z Třebíčska, kterému žena v období od dubna do konce září zaslala nejméně ve čtrnácti případech padesát kusů balení léků s pěti tisíci tabletami. Necelých dvacet tisíc korun zaplatily za léky třicetiletá žena z Českolipska a dvaačtyřicetiletá žena z Brněnska.
 
Žena byla po obvinění stíhána na svobodě, případ kriminalisté poté dále vyšetřovali. V červenci podal policejní komisař státnímu zástupci návrh na zastavení jejího trestního stíhání, z důvodu jejího úmrtí.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
18. srpna 2015

vytisknout  e-mailem