Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Zfetovaný mladík ujížděl před policisty

JIHLAVSKO: Muž nikdy nevlastnil řidičský průkaz, přesto usedl za volant 

Policisté z dopravního inspektorátu Jihlava vyjížděli v pátek 11. dubna o půl třetí v noci k dopravní nehodě, ke které došlo na účelové komunikaci na okraji Třeště. Dvaadvacetiletý řidič osobního vozidla BMW 316 jel po účelové komunikace ve směru od silnice II/406, nezvládl řízení vozidla a narazil do kovového oplocení areálu. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Na vozidle oplocení vznikla hmotná škoda ve výši 15 000 korun.
 
Nehodě přecházela snaha policejní hlídky z oddělení silničního dohledu provést běžnou silniční kontrolu vozidla, které v tu dobu vyjíždělo od čerpací stanice na okraji města.  Na základě místní a osobní znalosti policisté věděli, že toto vozidlo užívají osoby bez řidičského oprávnění, které jsou navíc uživateli omamných a psychotropních látek. Policisté proto chtěli provést kontrolu tohoto vozidla. Než hlídka stačila dát řidiči pokyn k zastavení, řidič prudce zvýšil rychlost vozidla a odbočil z hlavní silnice na účelovou komunikaci. Policisté vozidlo pronásledovali za užití zvláštního výstražného světla. Řidič ale pokračoval dál ve své rychlé a agresivní jízdě. Poté ale nezvládl řízení ve vysoké rychlosti a narazil s autem do kovového oplocení areálu firmy. Policisté zjistili, že za volantem sedí dvaadvacetiletý mladík z Kostelce. Ve vozidle s ním cestoval na sedadle spolujezdce ještě o dva roky mladí spolujezdec z Jihlavska.
 
Řidič vozidla při kontrole nepředložil řidičský průkaz ani osvědčení o registraci vozidla, a ni doklad o povinném zákonném pojištění vozidla. Policisté lustrací v příslušné databázi zjistili, že mladík nevlastní a nikdy nevlastnil žádnou skupinu ani podskupinu řidičského oprávnění. Navíc během kontroly jevil známky ovlivnění omamnou a psychotropní látkou. Policisté mladíka vyzvali k provedení orientační dechové zkoušky a poté také zkoušky na zjištění přítomnosti drog. Dechová zkouška na alkohol byla negativní. Test na drogy ukázal pozitivní výsledek na amfetamin. Policisté proto muže vyzvali k podrobení se lékařskému vyšetření s následným odběrem biologického materiálu, což opakovaně bezdůvodně odmítl i poté, co byl řádně poučen, že se dopouští přestupku, za který mu může správní orgán uložit pokutu od 25 000 do 50 000 korun a zákaz činnosti. Muž se policistům přiznal, že před jízdou užil přesně nezjištěné množství drogy pervitin.
 
Případ dopravní nehody, kdy za volantem seděl muž bez řidičského oprávnění a ještě byl pod vlivem návykových látek, vyšetřují policisté jihlavského inspektorátu.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
13. duben 2014
 

vytisknout  e-mailem