Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Zhodnocení prvního pololetí

Jižní Čechy - vyhodnocení činnosti oblastního ředitelství služby cizinecké policie České Budějovice za první pololetí roku 2010 

Trestní řízení, přestupky a správní delikty
 
     Policisté oblastního ředitelství služby cizinecké policie České Budějovice v oblasti výkonu služby vyhledali v 1. pololetí roku 2010 na území Jihočeského kraje celkem 64 trestných činů. Z tohoto počtu se cizinci dopustili 31 trestných činů. Mezi nejčastěji páchané trestné činy patří „maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“ dle § 337 zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku, (17 případů), dále pak „padělání a pozměňování veřejné listiny“ dle § 348 trestního zákoníku (8 případů). Za uvedené období bylo celkem zjištěno 5 598 přestupků a 103 správních deliktů v celkové částce uložených pokut 3 477 700,- Kč. Dle zákona č. 326/1999 sb., o pobytu cizinců na území České republiky, bylo odhaleno 2 421 přestupků v celkové výši blokových pokut v částce 1 966 000,- Kč a podle zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, bylo zjištěno 3 177 přestupků, za které byly uloženy blokové pokuty v celkové výši 1 511 700,- Kč. Ubytovatelé se dopustili 103 správních deliktů, za které jim byly ve správním řízení uloženy pokuty v celkové výši 54 600,- Kč.
 
 
 
Nelegální migrace a neregulérní doklady
 
     V souvislosti s nelegální migrací bylo řešeno celkem 51 případů, kdy většina je odhalována ve vnitrozemí při pobytových kontrolách zaměřených na odhalování nelegálního pobytu a nelegálního zaměstnávání, pobyt bez víza, nerespektování rozhodnutí o správním nebo soudním vyhoštění.
     Ve sledovaném období bylo zjištěno celkem 15 neregulérních dokladů, jednalo se např. o padělaný občanský průkaz Itálie, padělaný cestovní pas a identifikační kartu Bulharska, ale také padělaný řidičský průkaz, občanský průkaz a pozměněný cestovní pas Slovenska, které předložil muž vietnamské státní příslušnosti.
 
 
Mezinárodní spolupráce
 
     V rámci mezinárodní spolupráce s policejními orgány Rakouské republiky bylo vykonáno celkem 164 smíšených hlídek, z toho 85 na území České republiky a 79 na území Rakouska. Obdobná spolupráce probíhá i s policejními orgány Německa, kdy se uskutečnilo celkem 31 společných hlídek, z toho 13 na našem území a 18 na území Německa.
 
 
Bezpečnostní akce
 
     Oblastní ředitelství služby cizinecké policie České Budějovice provedlo v 1. pololetí roku 2010 celkem 101 bezpečnostních akcí, kdy spolupracuje s ostatními složkami policie, ale i s úřady práce, živnostenskými úřady, celní správou a Českou obchodní inspekcí.
     V dubnu byla provedena opatření policejní akce „REGION-START“ k zajištění bezpečnosti, veřejného pořádku a monitorování předem vytipovaných lokalit při návštěvě prezidentů Ruska a Spojených států amerických při podpisu dohody „START“. V průběhu akce bylo kontrolováno 293 osob, 148 vozidel, 14 objektů. V přestupkovém řízení bylo uloženo 78 blokových pokut v celkové výši 32 600,- Kč.
     V době od 27. do 30. května se uskutečnila opatření policejní akce „ANDĚL 2010“ k zajištění ochrany veřejného pořádku, bezpečnosti osob a dopravních prostředků členů a příznivců motocyklového klubu HELLS ANGELS MC BOHEMIA směřujících na setkání do Prahy. Během této akce bylo kontrolováno 1 980 osob, 550 vozidel a vypátrána 1 osoba, po které bylo vyhlášeno celostátní pátrání. V přestupkovém řízení bylo uloženo 45 blokových pokut v celkové výši 30 100,- Kč.
 
 
Zajímavé případy
 
     V měsíci dubnu 2010 hlídka inspektorátu Jindřichův Hradec kontrolovala v obci Nová Včelnice nákladní motorové vozidlo pro podezření z nelegální migrace osob. Ve vozidle byl kontrolován řidič, občan České republiky, a spolujezdec muž tmavé pleti bez cestovního dokladu. Při kontrole nákladového prostoru vozidla nebyly nalezeny další osoby. Lustrací v informačních systémech policisté zjistili, že cizinec je senegalské státní příslušnosti, kterému bylo vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění z území České republiky. Do evidence ENO byl zaveden záznam s dobou platnosti do 23. června 2012. Cizinec ve stanovené lhůtě z území nevycestoval a nadále se zdržoval na území České republiky neoprávněně. Pro podezření spáchání přečinu „maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“ policisté zahájili úkony zkráceného přípravného řízení.
 
V průběhu května 2010 policisté skupiny dokumentace oblastního ředitelství zahájili úkony trestního řízení se dvěmi vietnamskými státními příslušníky pro podezření ze spáchání přečinu poškozování cizích práv tím, že jeden cizinec vykonal jazykovou zkoušku za jinou osobou na Soukromé střední škole a jazykové škole v Českých Budějovicích. Podvodně získané osvědčení o znalosti českého jazyka předložil cizinec odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra k žádosti o povolení k trvalému pobytu na území České republiky.
 
 
Preventivní akce „Daruj krev – daruješ život“
 
     Dne 26. ledna se policisté oblastního ředitelství zúčastnili preventivní akce „Daruj krev – daruješ život“, která byla uspořádána ve spolupráci s Nezávislým odborovým svazem Policie České republiky při oblastním ředitelství a za přispění pobočky Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra České republiky České Budějovice.
     Na transfuzní oddělení Nemocnice České Budějovice přišlo v tento darovat krev celkem 48 policistek a policistů, z toho bylo 28 prvodárců a 20 těch, kteří darovali krev opakovaně. Další policisté darovali krev i v měsíci únoru. Pokračování této akce bude na podzim tohoto roku.
 
 
Projekt „Zaměstnavatel“
 
     Tento projekt byl realizován v průběhu ledna až května 2010 ve spolupráci se zástupci státní správy a samosprávy na teritoriu Jihočeského kraje. Cílovou skupinou byli vytipovaní zaměstnavatelé cizích státních příslušníků a obsahem projektu bylo posílit vztahy se zaměstnavateli cizinců se zástupci státní správy a samosprávy. Do projektu byly zapojeny úřady práce a živnostenské úřady ve městech, kde sídlí inspektoráty cizinecké policie (České Budějovice, Český Krumlov, Tábor, Prachatice, Jindřichův Hradec, Strakonice).
 
 
Dobročinná aukce
 
     Dne 21. června u příležitosti Dne Policie České republiky a po slavnostním předání služebních medailí a Čestných medailí policistům a občanským zaměstnancům oblastního ředitelství služby cizinecké policie České Budějovice proběhla historicky první aukce oblastního ředitelství. Na aukci se dražily obrázky a výtvarná díla žáků vybraných základních škol Jihočeského kraje. Tato díla vznikla v rámci projektu Vysněná země II, jehož cílem bylo ovlivnit vnímání minority očima člena většinové společnosti a preventivně tak působit proti xenofobii. Na dobročinné aukci se vybralo 11 500 ,- Kč. Paní ředitelka oblastního ředitelství plk. Mgr. Ivana Zelenáková předala symbolický šek s uvedenou částkou panu řediteli Nadace policistů a hasičů PhDr. Vladimírovi Šuterovi, CSc. Posláním Nadace policistů a hasičů je zlepšit životní podmínky dětem po policistech a hasičích, kteří zahynuli při výkonu služby, a policistů a hasičů těžce tělesně postižených následkem zranění utrpěného v souvislosti s výkonem služby.
 

vytisknout  e-mailem