Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Ziel 3/Cíl 3 – Evropské projekty pro větší bezpečnost v česko-saském pohraničí

(Tiskové zprávy Polizeidirektion Chemnitz-Erzgebirge) 

  1. Ziel 3/Cíl 3 – Evropské projekty pro větší bezpečnost v česko-saském pohraničí
  2. Policisté společně ve školních lavicích

 

 

 
 
 
  
Evropská unie podporuje vyrovnávání rozdílů v hospodářské výkonnosti jednotlivých regionů uvnitř svého teritoria. K tomuto účelu mohou členské státy využívat finanční prostředky ze tří strukturálních fondů. První z těchto tří fondů je Evropský fond pro regionální rozvoj (EFRE). Tento fond může být využíván v rámci tří cílů – třetí cíl (Cíl3/Ziel3), což je evropská územní spolupráce, se zabývá  hospodářským a regionálním rozvojem v příhraničních regionech. V rámci projektu Cíl3/Ziel3 podporuje Evropská unie částkou 10,5 milionů euro 17 bilaterálních projektů o celkových nákladech cca 12 milionů euro. Z toho za 12 projektů je odpovědná německá strana a za 5 projektů strana česká.
Policejní ředitelství Chemnitz-Erzgebirge  spolupracuje v rámci zlepšení bezpečnosti v sasko-českém pohraničí se severočeskou  policií na třech projektech, které byly 12. května 2009  slavnostně zahájeny v Groβwaltersdorfu. Přípravě těchto tří projektů předcházela rozsáhlá spolupráce mezi Inspektorátem dopravní policie a Inspektorátem prevence/centrálních služeb policejního ředitelství Chemnitz-Erzgebirge a severočeskou policií. V rámci těchto projektů jsou k dispozici finanční prostředky v celkové výši 1,78 milionů euro, z toho 85% pokrývá EU a 15% poskytuje svobodný stát Sasko.
 
Projekt Inspektorátu prevence/centrálních služeb s názvem „Mobilní monitorovací centrum“ se zabývá potíráním všech forem extremismu, obzvláště při velkých akcích a shromážděních na saském a českém státním území. V projektu jde o zprostředkování základních právních norem sousední země, součinnostní cvičení pořádkových jednotek (první výcviková a vzdělávací akce na téma „Zvládnutí koncertů pravicových extremistů“ se uskutečnila již 26. března 2009 v Chemnitz.) a provádění „ostrých“ nasazení .
Jádrem projektu je tzv. „mobilní monitorovací centrum“. Jedná se o dvě vozidla, která jsou vybavena mobilní technikou umožňující zajištění důkazů a přenášení obrazu. Při nasazení mohou tato vozidla zaznamenat kvalitní obrazový materiál využitelný jako důkazní prostředek pro trestní řízení a předat jej bez časového prodlení k vyhodnocení. Použitá technika může být přitom nasazena v obou zemích.
 
V rámci projektu Inspektorátu prevence/centrálních služeb s názvem „Služební kynologie“ budou školeni psovodi pro mezinárodní  bezpečnostní opatření. Jde především o zvládnutí velkých bezpečnostních akcí a opatření, prevenci trestné činnosti a pátrání po osobách.
V rámci projektu budou zakoupena také vozidla pro přepravu speciálně vycvičených služebních psů (např. psi pro hledání výbušnin, omamných látek aj.) Ve vozidle bude i jedno pracovní místo pro policistu  vybavené  počítačem a  komunikační technikou. V těchto speciálních vozidlech by měli mít služební psi natolik kvalitní podmínky, že se díky nim prodlouží a zkvalitní jejich výkonnost na místě nasazení.
 
Pod názvem „Zintenzivnění spolupráce německé a české dopravní policie za účelem zvýšení bezpečnosti v mezinárodní dopravě“ se skrývá společný projekt německé a české dopravní policie. V rámci tohoto projektu jsou od července 2009 v obou zemích prováděny společné dopravní kontroly.
Kromě toho tento projekt  zahrnuje také pořízení dvou vozidel se speciální technikou a vybavením a společná školení dopravních policistů. V rámci těchto školení získají dopravní policisté povědomí o právních normách partnerského státu, které se především týkají provádění kontrol v oblasti komerční přepravy osob a zboží.

vytisknout  e-mailem