Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Žil v pohodě na cizí účet

BRNO VENKOV: Osmadvacetiletý muž podvody vylákal od věřitelů pět miliónů korun 

Velmi pohodlný život na cizí účet si na Brněnsku v minulých měsících zařídil osmadvacetiletý muž. Během posledních dvou let dokázal svým partnerům, ať už to byly firmy či obyčejní občané, třeba i sousedé, způsobit škodu za více než pět miliónů korun. Kriminalisté pracující na případu předpokládají, že škoda může být i vyšší.
Mladý muž postavil svou filozofii na reprezentativním vzezření, které navíc podpořil vytříbeným oblečením a chováním úspěšného businessmana. Princip jeho trestné činnosti byl v podstatě jednoduchý. Jedním z modelů byly pronájmy automobilů a kanceláří. Seriózně vystupující muž ale zaplatil jen první splátky. Na další už z jeho strany nedošlo. Když došla pronajímateli trpělivost, zmizel jako pára nad hrncem. Tímto způsobem si pronajal kanceláře v České ulici, v nově vybudovaném administrativním centru v Heršpické ulici a na dalších lukrativních místech. Stejně se choval i k leasingovým společnostem při pronájmech automobilů. U nich si rozhodně nepronajímal tuctová auta, spíše naopak. Snad nejhorším leasingovým autem byla Škoda Superb. Bydlel rovněž v honosných domech, zpravidla v satelitních městečkách poblíž Brna. Ty si samozřejmě pronajímal a pronájem neplatil. Desetitisícový měsíční pronájem nebyl výjimkou. Často vystupoval s myšlenkou sjednocení slevových karet v jednu, podobě jako fungují platební karty. Oslovoval firmy a hledal strategického investora. K podpoře projektu si objednal reklamní kampaň za milión korun. Reklamní agentuře za odvedenou práci nezaplatil. Když se jeho podnikatelské aktivity postupně hroutily, neváhal oslovit třeba sousedy. Ani u nich si nepůjčoval zanedbatelné částky. Dokonale navozenou atmosféru důvěry a pocit finančního zajištění pachatele potvrzují první zkušenosti vyšetřovatelů z jednání s podvedenými podnikateli i věřiteli. Téměř všichni shodně tvrdili, že podvodník je finančně zajištěný a peníze určitě vrátí. Proč by mu nevěřili, když jim muž neváhal zajistit a darovat třeba lístky na lukrativní fotbalový zápas Ligy mistrů.
Prvotním impulsem k šetření podvodů bylo razantní jednání právníka pronajímatelky jednoho z domů. Ten možná v poslední chvíli zabránil podvodníkovi opustit pronajatý dům, který už nesl známky plánovaného odchodu podvodníka.
Mladý muž v minulosti podobně vystupoval i na Znojemsku. Tam se mu podvodné úmysly nepodařilo prokázat. V současné době je muž stíhán vazebně. Důvodem k vazbě byla mimo jiné skutečnost, že v době kdy mu bylo sděleno podezření z trestného činu podvodu, uzavřel například leasingovou smlouvu na osobní automobil. V té době mu muselo být jasné, že není schopen leasing splácet.
por. Bohumil Malášek

vytisknout  e-mailem