Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zima ještě nekončí

Pozor na náledí a vyjeté koleje 

trutnovsko.jpgIlustrační foto   Autor: Policie

Přestože denní teploty občas vyšplhají na teploměrech do kladných hodnot, večer a nad ránem padají stále na mínusové hodnoty. Na vozovkách tak namrzá voda, která se pomalu vytváří rozpouštěním sněhu teplotami vyššími než 0°C.  Proto chceme apelovat na řidiče, aby dbali opravdu zvýšené opatrnosti, jezdili pomalu a nikam nespěchali.
 
Dojet někam pozdě je stále lepší než tam nedojet vůbec.
 
Protože vozovky vypadají že jsou pouze mokré, řidiči zvyšují rychlost svých vozidel, ale neuvědomují si, že v různých úsecích silnic (lesní, kopcovité, členité …. atd.) může být a převážně je vozovka namrzlá. Na takovýchto komunikacích řidičům nepomohou již ani zimní pneumatiky, ale pouze a jen snížení rychlosti.
 
V poslední době se na neudržovaných silnicích objevují ve zledovatělé sněhové vrstvě vyjeté koleje, ze kterých není možné s vozidly vyjet, a protože jsou na vozovce vyznačeny pro oba směry jízdy jen tři tyto koleje, pak se protijedoucí vozidla nemohou bezpečně vyhnout. Tím se hromadí dopravní nehody, při kterých dochází k poškození převážně levých zpětných zrcátek a bočních skel dveří vozidel. Po střetu se pak samozřejmě řidiči nemohou dohodnout na zavinění. Na místo vyrazí přivolaná dopravní policie a blokovou pokutu pak uloží oběma řidičům, protože tak to stanovuje zákon „O provozu na pozemních komunikacích“.
 
Pokud se chce pak ve vyjetých kolejích některý z řidičů ve vyšší rycholosti vyhnout protijedoucímu vozidlu, má to při dopravní nehodě za následek ještě větší škody na vozidlech, ba dokonce i traqické následky.  Vyjeté koleje mají často hloubku i 10 cm a není z nich možné vyjet. Koleje vozidlo jen rozhodí, dostaví se smyk a tím dochází k čelním střetům či ke střetům do vozidel z boku. Vše přitom záleží na rychlosti, spěchu a neukázněnosti řidičů.
 
Přestože je zima již dost dlouhá, tak ještě z daleka nekončí a jevy, jako chvíli slunce a pak námraza, se na našich silnicích budou objevovat ještě nesčetněkrát.
 
prap. Jaroslav ŽĎÁRSKÝ
3. 3.  2010

vytisknout  e-mailem