Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Zima klepe na dveře

CHEB - Na zimu by se měli řidiči připravit 

S nastávajícím zimním počasím přinášíme pro motoristy několik cenných rad, jak připravit své motorové vozidlo na toto roční období.
Před každou jízdou je třeba zkontrolovat povinnou výbavu vozidla a případně doplnit vše potřebné pro provoz v náročných povětrnostních podmínkách. Pro jistotu připomínáme, co vše tvoří povinnou výbavu vozidla: - autolékárnička, náhradní žárovky vnějšího osvětlení a signalizace, pojistky, výstražný trojúhelník, náhradní kolo, příruční zvedák a klíč na matice. Nad rámec povinné výbavy policisté doporučují mít v autě baterku, rukavice, lano a hasící přístroj.
Ačkoliv zákon o provozu na pozemních komunikacích takovou povinnost zatím nestanoví, doporučujeme řidičům přezutí všech čtyř kol na zimní pneumatiky. Každý řidič ocení a měl by mít ve vozidle nemrznoucí směsi - tedy chladící kapalinu a směs do odstřikovačů, dále škrabku na led, smetáček, rozmrazovač zámků a doporučujeme také vozit s sebou reflexní vestu, která řidiče na silnici “zviditelní“.
Při nepříznivých povětrnostních podmínkách doporučujeme řidičům, aby si předem zjistili, zda trasa jejich jízdy je průjezdná a vozovka sjízdná. Vyplatí se sledovat aktuální dopravní informace, neboť se díky jim můžete vyhnout nepříjemným komplikacím v dopravě.
Když už jste účastníkem dopravní nehody, nebo jejím svědkem : - tak zastavte bezpečně vozidlo, vypněte motor vozidla, - zachovejte klid a rozvahu a nejednejte zbrkle, - zajistěte místo nehody /výstražným trojúhelníkem, výstražnými světli/, doporučujeme si obléknout reflexní vestu, - zjistěte stav účastníků nehody /řidičů, spolujezdců, chodců, cyklistů/ a v případě zranění poskytněte první pomoc a současně volejte složky Integrovaného záchranného systému, - zdržte se jednání, které by bylo na újmu řádného vyšetření dopravní nehody /zejména požití alkoholických nápojů, omamných a psychotropních látek, přemisťování vozidel/, - Je-li nutné, z důvodu obnovy provozu vozidel hromadné dopravy, odstranit havarovaná vozidla, vyznačte na vozovku jejich postavení a případné stopy, - nahlaste policii případné poškození obecně prospěšného zařízení /např. sloup veřejného osvětlení, dopravní značky/,- prokažte si s dalšími účastníky (včetně možných svědků) nehody svoji totožnost a údaje k vozidlům, - je dobré si místo nehody a poškozená auta vyfotit. Hned na místě dopravní nehody si můžete vyplnit formulář o hlášení škody pro pojišťovnu, - pokud Vám druhý řidič nechce sdělit údaje o sobě a o vozidle, porušuje tím zákon, a proto přivolejte policii. Zapište si alespoň registrační značku vozidla.

Šťastnou cestu bez koplikací !!!

                                                              

 

vytisknout  e-mailem