Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Zimní měsíce se blíží

KARLOVARSKÝ KRAJ – Řidiči dbejte zvýšené opatrnosti! 

S blížícími se zimními měsíci chceme řidiče motorových vozidel upozornit na rizika, se kterými se na silnicích v Karlovarském kraji mohou setkat. S výstavbou nové rychlostní silnice R6 vzniklo v kraji mnoho přemostění, kde hrozí již v začátcích zimy výskyt náledí či námrazy. Všechny mostní úseky jsou značeny dopravními knoflíky modré barvy, které jsou umístěny na silnici u středové čáry. Pro zvýraznění dopravního knoflíku se v některých případech používá modrý směrový sloupek (patník).
 
Na nebezpečných úsecích se dále používají informační tabule, které mají zabudovaná čidla v silnici a automaticky se zapínají při vzniku námrazy či náledí. Pro plynulou a bezpečnou jízdou na komunikaci je nutné dbát zvýšené opatrnosti a akceptovat informace, které jsou na informačních tabulích uvedeny. Pokud je například na tabuli uvedena informace, že na vzdálenost 10 000 metrů je námraza, věnujte tomu zvýšenou pozornost a nepodceňujte tuto vzdálenost, jelikož jde opravdu o rizikový úsek.
 
Námraza také hrozí na silnicích, které jsou u řek či jiných vodních ploch. Řidiči by měli být v podzimním počasí obezřetní a dbát zvýšené opatrnosti. Silnice bývají často kluzké, např. vozovka pokryta spadaným listím může mít vlastnosti jako by se na ní nacházela námraza. Na takového silnici muže řidič velmi snadno dostat smyk a ohrozit sebe i ostatní účastníky silniční dopravy.
Ilustrační fotoIlustrační foto
 
Mezi velmi rizikové úseky řadíme rychlostní silnici R/6 mezi Sokolovem a Kynšperkem nad Ohří, kde se po dobudování rychlostní komunikace bude nacházet celkem 5 přemostění, silnici z Karlových Varů do Tepličky směrem na Plzeň nebo také silnice v úseku Karlovy Vary - Praha ke golfovému hřišti.
 
Řidiči mají také povinnost v období od 1. listopadu do 31. března používat zimní pneumatiky, jakmile se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytnout souvislá vrstva sněhu, let nebo námraza.
 
U vozidel do 3 500 kg musí mít pneumatiky na všech 4 kolech minimální hloubku dezénu 4 mm. Nákladní vozidla nad 3 500 kg musí mít zimní pneumatiky na hnací nápravě minimálně 6 mm hloubku dezénu. Řidiči, kteří nebudou respektovat ustanovení zákona o provozu vozidel v zimním období, mohou za přestupek dostat pokutu, a to v blokovém řízení až ve výši 2 000 Kč.
 
ilustrační obrázekNa konci letošní zimy se od ledna do března stalo celkem 290 dopravních nehod, přičemž 99 se stalo na rozbředlém sněhu, sněhové pokrývce či náledí. Ani jedna z 99 nehod na kluzkém povrchu si nevyžádala lidský život. 
 
 
 
Přejeme řidičům mnoho šťastných kilometrů bez nehod.
 
  
 
 
 
                           Ilustrační foto
 
 
nprap. Mgr. Kateřina Böhmová
26. října 2012

vytisknout  e-mailem