Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zimní období

Dbejte zvýšené opatrnosti 

O uplynulém víkendu jsme posunuli hodinové ručičky o hodinu zpět. Zanedlouho nám začne dlouhé zimní období, ve kterém budou komunikace vlivem neustále se měnícího počasí a teplot kolem bodu mrazu nevyzpytatelné, a proto nebezpečné. V tomto čase se stává nejvíce dopravních nehod s tragickými následky. Zvýšená opatrnost je tou nejlepší prevencí. I když výměna letních pneumatik za zimní není v České republice povinná, výrazně přispívá k bezpečnosti silničního provozu. Se zimními pneumatikami je jízda daleko bezpečnější. Letní pneumatiky za teploty kolem 7°C začínají tvrdnout a ztrácejí tím přilnavost a účinnost. Zimní pneumatiky mají lepší záběr na sněhu a ledu, lepší stabilitu při průjezdu zatáčkami, vyšší adhezi i na suchých vozovkách a podstatně kratší brzdnou dráhu. Jsou schopny zajistit lepší ovládání vozidla.

Důležitá je také starost o správně nahuštěné pneumatiky. Čím více klesá teplota, tím je naměřená hodnota tlaku v pneumatikách nižší oproti obvyklému stavu. V zájmu vlastní bezpečnosti kontrolujte tlak v pneumatikách v zimě více než jindy.

Řidiči dále si před zimou zkontrolujte:

stav baterie a stav nemrznoucí směsi v chladiči a v ostřikovačích
v autě by neměla chybět škrabka na okna
doporučujeme nechat si prověřit seřízení světlometů

A na závěr jedno jednoduché, ale užitečné doporučení. Při problémech pomozte také ostatním – nikdy nevíte, kdy budete potřebovat pomoc sami. Všem řidičům přeji mnoho šťastných kilometrů bez nehody.

nprap. Vladislava Čejková

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem