Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zimní příprava vozidel

Bezpečná jízda během nepříznivých podmínek. 

Blížící se zima přináší výzvy nejen pro každodenní život, ale také pro bezpečnost na silnicích. S přihlédnutím k nebezpečím, která mohou v zimních měsících hrozit, je důležité připravit svá vozidla a přizpůsobit svou jízdu aktuálním podmínkám.

Zákon č. 361/2000 Sb. připomíná, že v období od 1. listopadu do 31. března je nutné mít na vozidle zimní pneumatiky, pokud  lze předpokládat nebo pokud se nachází na komunikaci souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy. To má za cíl zvýšit bezpečnost na silnicích a minimalizovat riziko dopravních nehod.

Při výměně pneumatik je nezbytné dbát na několik důležitých aspektů. Především musí být zimní pneumatiky namontovány na všech kolech vozidla. Zimní pneumatika  musí mít vzorek nejméně 4mmm u vozidel do 3,5 tuny. U vozidel, která mají hmotnost převyšující 3,5 tuny, pak pneumatika  musí mít vzorek nejméně 6 mm. Při nedodržení těchto pravidel hrozí snížení přilnavosti, což může vést k nebezpečným situacím na silnicích.

Zimní pneumatiky nejsou pouze preventivní opatření, ale zásadně přispívají ke zvýšení stability vozidla na zasněžených a ledových površích, což zkracuje brzdnou dráhu a minimalizuje riziko smyku či  dopravních nehod.

Při jízdě v zimním období je klíčové přizpůsobit rychlost a způsob jízdy aktuálním povětrnostním podmínkám. Dodržování pravidel silničního provozu, zvýšená opatrnost a vhodná bezpečnostní vzdálenost mezi vozidly jsou nezbytné pro minimalizaci rizika nehod.

Za nesprávné užití zimních pneumatik řidičům může hrozit pokuta v příkazním řízení na místě do výše 2000Kč u správního orgánu až 2500Kč korun. Zároveň je důležité pamatovat na pravidelnou kontrolu stavu pneumatik, neboť zimní pneumatiky mají tendenci rychleji stárnout a ztrácet své optimální vlastnosti.

Pozor by si měli dát i řidiči vozící tzv. celoroční pneumatiky. Některé z nich požadavky zákona na provoz v zimě splňují, jiné, ale ne. Podle zákona musí být na bočnici pneumatiky vyznačeno označení M+S (případně M. S, M/S nebo MS). Za zimní dezén se považuje také speciální dezén, u něhož je na bočnici vyznačeno označení ET, ML nebo MPT. Nenechte se zmást také tím, že je na pneumatice vyobrazena pouze sněhová vločka.

PHOTO-2023-10-31-14-06-10.jpgMáte přezuto?

kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR
27. října 2023

Odkazy do noveho okna

Máte přezuto?

Máte přezuto? 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem