Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Získal si její důvěru

KROMĚŘÍŽSKO: Lékaři v Jemenu zaslala téměř půl milionu. 

Jednasedmdesátiletou ženu si koncem minulého roku na sociální síti přidal do přátel jí neznámý muž. Ten se představil jako vojenský lékař sloužící na zahraniční misi v Jemenu. Od té doby si začali psát. Lékař jí mimo jiné uvedl, že by si již chtěl užívat důchodu a předčasně tak ukončit svoji misi. Ženu proto požádal přibližně o 350.000,- Kč, které by potřeboval k ukončení svého závazku s armádou.  Na to jí přeposlal kontakt na armádního generála, který by vše zařídil. Seniorka dle instrukcí údajného velitele pluku přeposlala potřebnou sumu na zahraniční účet s žádostí o jeho propuštění. Vedení armády jí odpovědělo, že budou nuceni narychlo zajistit výměnu lékaře, což ji bude stát další náklady. V průběhu další komunikace ji žádali o další poplatky za různé prodlevy, které doplatila.

Lékař chtěl navíc seniorce za její pomoc poděkovat dárečkem zaslaným kurýrní společností, která si nárokovala vysoké poplatky spojené s jeho doručením. V průběhu dlouhodobé komunikace také přeposlala přes dvacet tisíc korun na nákup notebooku jeho údajné dceři žijící v Itálii.

Žena jen díky pohotové reakci jednoho ze členů své rodiny, kterému se o lékaři svěřila, nepřišla o další peníze. Ten ji ujistil, že se jedná o podvod, a proto se obrátila na policii. Žena popsaným způsobem přišla o více jak čtyři sta dvacet tisíc korun.

Pachateli tak v případě jeho dopadení hrozí za trestný čin podvod až pět let za mřížemi.

25. června 2024, por. Radomír Šiška, DiS.

vytisknout  e-mailem