Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Zjednodušení a zkvalitnění spolupráce

Východní Čechy - Již zhruba dva roky mohou využívat ubytovatelé, kteří ubytovávají cizince, elektronický způsob hlášení cizích státních příslušníků cizinecké policii. Podstatného rozšíření se tento způsob dočkal až v letošním roce.  

Zákon hovoří jasně. Ubytovatel má za povinnost dle zákona č. 326/99 Sb., o pobytu cizinců, oznámit policii ubytování cizince, a to do 3 pracovních dnů po jeho ubytování buď prostřednictvím přihlašovacího tiskopisu (originálem přihlašovacího lístku) nebo prostřednictvím technických nosičů dat a jejich telekomunikačním přenosem.
Co to v praxi znamená? V prvním případě ubytovatel vyplní po příjezdu cizince ubytovací lístek, originál zašle na místně příslušný inspektorát cizinecké policie, kde se ubytovací lístek zpracuje. Cizince, na něm zapsaného, policista prověří v policejních evidencích a vlastní obsah lístku přepíše do Cizineckého informačního systému, kde slouží k dalšímu využití. Musíme podotknout, že je to v současnosti prakticky jeden z mála způsobů, jak monitorovat pohyb cizince v rámci ČR.
Druhým způsobem, jak si ubytovatel může svoji povinnost splnit je, že tak učiní elektronicky. Fakticky k tomu potřebuje PC s připojením na internet a v něm nainstalovaný MS Office a MS Outlook. Ještě si musí opatřit elektronický podpis, ale vše ostatní zařídíme my.                 
Pokud nás tedy ubytovatel osloví s tím, že má o elektronický způsob předávání dat zájem, vysvětlíme mu, kde a za jakých podmínek si elektronický podpis může opatřit. Poté co jej získá, nainstalujeme mu tento certifikát do počítače a odešleme registrační formulář na naše Ředitelství služby cizinecké policie do Prahy. Pak už jenom  ubytovatel vyčká, až mu z pražského ředitelství přijde takzvaný IDUB – identifikátor ubytovatele a potřebné instrukce, naši policisté zprovozní hlášení na jeho PC a proškolí obsluhu v elektronickém odesílání.
Průběžně spolupracujeme i se softwarovými firmami, které se zabývají vývojem programů pro hotely a zapracovávají elektronické hlášení cizinců do jednotlivých programů.
 
Elektronické hlášení cizinců je nesporně efektivnější, šetří čas a peníze, a to jak policii, tak zejména ubytovatelům, protože odpadají nemalé náklady na poštovné a hlavně informace o cizincích, kteří se pohybují po České republice, získáváme v řádu minut, maximálně hodin, po odeslání hlášení ubytovatelem.          
I z tohoto důvodu máme zájem o co nejširší počet ubytovatelů, kteří postupně na elektronický způsob hlášení přejdou. Jistě není bez zajímavosti, že již v současné době ICP Hradec Králové patří, po Karlových Varech, ke služebnám, kde je počet elektronicky spolupracujících ubytovatelů nejvyšší. 

vytisknout  e-mailem