Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zjištěny případy podávání alkoholu nezletilým

PŘEŠTICE - V prvním případě policisté podrobili nezletilého mladíka dechové zkoušce na přítomnost alkoholu v dechu s pozitivním výsledkem 0,16 promile, v druhém nezletilou dívku s pozitivním výsledkem 1,16 promile. 

     Policisté z Plzně - venkova realizovali bezpečnostní opatření na území obvodního oddělení policie Přeštice k zajištění veřejného pořádku, bezpečnosti a plynulosti silničního provozu se zaměřením na prevenci majetkové kriminality a drogových deliktů. Policisté se v rámci bezpečnostního opatření také zaměřili na požívání alkoholu mládeží. Opatření proběhlo ve dnech 12. a 13. července 2014. Bezpečnostní opatření zajišťovali po celou dobu policisté Územního odboru Plzeň - venkov v celkovém počtu 13 policistů zařazených v pořádkové službě a službě kriminální policie. V průběhu bezpečnostního opatření byl zjištěn 1 trestný čin a to řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu, 10 přestupků a to podání alkoholu osobě mladší 18 let, 2 přestupky neoprávněného přechovávání omamných a psychotropních látek v malém množství, které policisté vyřešili v blokovém řízení v celkové částce 2 000 korun, 9 přestupků proti bezpečnosti v silničním provozu, které policisté vyřešili v blokovém řízení v celkové částce 1 300 korun. Policisté v rámci opatření kontrolovali 53 osob a 41 vozidel.
     Policisté v rámci provedeného bezpečnostního opatření zjistili, že dne 12. července 2014 umožnil mladistvý požití alkoholických nápojů nezletilému. Toto provedl tím způsobem, že v hudebním baru v Přešticích přinesl nezletilému jedno jedenáctistupňové pivo, které nezletilý vypil. Policisté u nezletilého mladíka provedli dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu v dechu s pozitivním výsledkem 0,16 promile. Nezletilý mladík byl poté poučen, zajištěn a následně byl za účasti pracovnice orgánu sociálně právní ochrany dětí předán zákonnému zástupci.
    V dalším případě policisté v rámci provedeného bezpečnostního opatření zjistili, že dne 12. července 2014 dosud neznámý pachatel umožnil požití alkoholických nápojů nezletilé dívce. Nezjištěný pachatel toto provedl tím způsobem, že v hudebním baru v Přešticích zakoupil jedno ovocné pivo, které nezletilá následně vypila. Dívka pravděpodobně konzumovala další alkoholické nápoje nacházející se na stole, u něhož seděla. Policisté u dívky provedli dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu v dechu s pozitivním výsledkem 1,16 promile. Nezletilá dívka byla poté poučena, zajištěna a následně byla za účasti pracovnice orgánu sociálně právní ochrany dětí předána zákonnému zástupci.
    
     Policisté se dále a intenzivněji zaměří na požívání alkoholu mládeží, jelikož toto vnímají jako jednání, kterému se musí preventivně předcházet, aby k těmto případům nedocházelo.

nprap. Ing. Jan Koželuh
18. července 2014

vytisknout  e-mailem