Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zjistili jsme, kdo chtěl vozidlo odcizit

Opavsko - z přečinu krádeže jsou podezřelí dva 20letí muži a další zprávy 

Dne 11. června 2015 před půlnocí se o krádež vozidla značky Škoda Superb zaparkovaného na ulici v Ludgeřovicích, měli pokusit dva muži ve věku 20 let. Majitel vozidla muže u svého vozidla zahlédl a vše okamžitě nahlásil. Policisté obvodního oddělení Hlučín, na základě získaných informací začali po pachatelích pátrat. Ve spolupráci se speciální pořádkovou jednotkou podezřelé muže zjistili a následně díky velice dobré osobní znalosti hlučínských policistů došlo v průběhu trestního řízení k jejich doznání.
 
Mladí muži s trestní minulostí se měli na krádeži vozidla domluvit. Jeden měl zámek předních dveří páčit a druhý dohlížet na to, aby je nikdo neviděl. Odcizit vozidlo se jim nakonec nepovedlo. Majiteli vozidla páčením způsobili škodu okolo 3 tisíc korun. V těchto dnech jim vrchní inspektor sdělil podezření z přečinu krádeže ve stádiu pokusu, za který hrozí trest odnětí svobody až na 2 roky. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení.
 
 

Další zprávy:

 
Ustanovili jsme osoby podezřelé z krádeže dřeva v Raduni
 
Přibližně jeden měsíc policisté pracovali na případu krádeže dřevní hmoty z lesa v katastru obce Raduň, až se úspěch dostavil. Díky dobré spolupráci se zaměstnancem poškozené firmy, intenzivním prověřováním a následným vyhodnocením získaných informací se policistům obvodního oddělení Hradec nad Moravicí podařilo podezřelé osoby zjistit.
 
Dne 10. července 2015 bylo dvěma mužům ve věku 23 a 24 let sděleno podezření z přečinu krádeže. K samotné krádeži došlo dne 11. června 2015 v odpoledních hodinách. Mladší z nich se k pokácení jednoho stromu buku a následnému odcizení tří kusů špalků o délce jednoho metru doznal. Starší muž svou přítomnost na místě činu také nezapřel. Dřevo měli odvézt vozidlem značky Avia a podle výpovědi ho chtěli ihned prodat a za utržené peníze koupit pohonnou hmotu do vozidla, která jim docházela. Ačkoliv škoda způsobená krádeží činí zhruba 500 korun, oba muži svým jednáním naplňují skutkovou podstatu trestného činu. Je to dáno tím, že podezřelí se měli svého protiprávního jednání dopustit i přesto, že byli za takový čin v posledních třech letech odsouzeni. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody od 6 měsíců do 3 let. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení.
 
  
 
Opilý řidič skončil s těžkým zraněním v nemocnici
 
V sobotu 11. července 2015 dopravní policisty zaměstnala nehoda, která se stala v 5:30 hodin mezi obcemi Podlesí a Budišov nad Budišovkou. Řidič nákladního vozidla značky Nissan Double pravděpodobně vlivem své podnapilosti nezvládl řízení a vyjel mimo vozovku, kde narazil do vzrostlého stromu. Náraz vozidlo vrátilo zpět na vozovku a dále pokračovalo mimo vozovku, kde postupně narazilo do dalších dvou stromů. Nakonec 35letý řidič s nissanem skončil v silničním příkopu. Na místo se první dostavila policejní hlídka obvodního oddělení Vítkov, která u řidiče provedla dechovou zkoušku na alkohol. Muž nadýchal víc jak 1 promile a následně se podrobil odběru krve. Zdravotnická záchranná služba ho převezla do nemocnice v Opavě, kde bylo zjištěno, že utrpěl zranění povahy těžké. Ošetřujícím lékařem byla stanovena přibližná doba léčení až na 3 měsíce. Dopravní policisté muži zadrželi řidičský průkaz. Nehodou byla způsobena hmotná škoda na vozidle okolo 100 tisíc korun, další škoda na stromech a vozovce činí dohromady kolem 4 tisíc korun.   
 
 
 
Občan nalezl dělostřelecký zapalovač, minu a torzo granátu
 
O tom, jak se zachovat při nálezu podezřelého předmětu pravidelně informujeme. I tentokrát připomeneme, že s municí rozhodně nemanipulujeme, věc necháme na místě a ihned přivoláme Policii České republiky na bezplatné telefonní lince 158. Z hlediska bezpečnosti je nutné dodržet tento postup, jelikož i několik desítek let staré granáty, náboje a střely mohou při neodborné manipulaci explodovat.
 
Správně se zachoval i 31letý muž, který dne 11. července 2015 policistům oznámil, že v lesním porostu na katastru města Hlučín, místní části Darkovičky nalezl dělostřeleckou minu 82 mm, torzo dělostřeleckého granátu 76 mm a dělostřelecký zapalovač z druhé světové války. Do příjezdu pyrotechniků z expozitury Frýdek-Místek místo zajišťovali hlučínští policisté. Ke škodě na majetku ani zdraví osob nedošlo.
 
 
 
 
    nprap. Bc. Pavla Welnová
             vrchní inspektor
skupina tisku a prevence Opava
 
 
Opava, 15. července 2015

vytisknout  e-mailem