Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Zjistit PIN z mobilního telefonu není problém

BŘECLAVSKO: Zloděj se zmocnil platební karty a provedl neoprávněný výběr.  

Břeclavsko – V poslední době se setkáváme s případy, kdy se zlodějům např. z auta či nákupních vozíků podaří odcizit osobní tašky, kde je platební karta a následně provedou neoprávněný výběr z bankomatu. Dříve jsme evidovali zneužití karty díky tomu, že si lidé PIN vpisovali na zadní stranu kreditní karty nebo měli čtyřčíslí uložené v peněžence, o kterou při krádeži  také přišli. Nyní si zloději poradí i s tím, když je PIN uložený v mobilním telefonu.

Pokud se nenechavcům podaří přisvojit si cizí věci, provedou velmi důkladnou prohlídku. U bankomatu pak vyzkouší zadat čtyřmístné číslo, na které při prohlížení svého získaného „lupu“ narazí. U několika případů jsme se přesvědčili, že získat PIN vložený v mobilním telefonu, není žádná překážka. Lidé totiž často uloží čtyřmístné číslo pod pojmem, který napovídá, že se jedná o heslo k platební kartě. Zloděj pak má snadnou práci a obohatí se o další finance.
 
V pondělí hlídka vyjížděla k vloupání do vozidla, z kterého pachatel sebral odložené věci. Mimo jiné tam byla kreditní karta i mobilní telefon s PIN kódem. Během krátké chvíle se mu podařilo rozluštit čtyřmístné heslo a pak z bankomatu vybral 15 tisíc korun.
 
Znovu proto apelujeme na občany, aby si svůj PIN dobře chránili! Pokud máte kód uložený v mobilním telefonu, doporučujeme, abyste jej  zavedli jako opravdové telefonní číslo, nikoliv jako kontakt s názvem „PIN“ apod. Do kontaktu uveďte celé jméno smyšlené osoby a také devítimístné telefonní číslo - pouze vy budete vědět, že poslední čtyři číslice tohoto telefonního kontaktu jsou váš PIN.
por. Mgr. Kamila Haraštová, 23. října 2013

vytisknout  e-mailem