Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zkrácení DPH o 320 milionů

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) tento týden zadrželi tři muže. Ti patřili do pětičlenné skupiny, která se měla odpočty DPH obohatit o minimálně 320 milionů korun. Zároveň došlo k zajištění majetku v hodnotě 85 milionů korun. Jedná se o další případ daňové kriminality, který se v poslední době podařilo detektivům ÚOKFK SKPV objasnit.  

Na případu kriminalisté pracovali několik měsíců. Podle závěrů detektivů se skupina pěti mužů z Ostravska a Brněnska zabývala dovozem pohonných hmot (PHM) ze Spolkové republiky Německo. Po nákupu PHM sice tyto osoby (prostřednictvím společnosti IP - 95 s.r.o.), přiznaly daň z přidané hodnoty, kterou však už nezaplatily, neboť u správce daně uplatňovaly zápočty na odpočty DPH. Ty vytvářely velice pracným způsobem. Měly totiž provádět další obchody, kterými byly fiktivní nákupy různého drobného zboží (hračky, kosmetika, ložiska adt.) od „nastrčených“ českých obchodních společností, které následně fiktivně prodávaly do Maďarska. Objem takto nakoupeného a prodaného drobného zboží byl cca 1.3 miliardy korun. Pohonné hmoty pak měly být dodávány dalším odběratelům za výrazně nižší ceny, než měla konkurence. Ke své činnosti měli muži využívat i tzv. bílé koně. K zadržení dvou osob došlo tento týden na jejich utajeném obchodním jednání v Praze, poté, co jeden z mužů přicestoval ze SRN. Třetí osoba byla zadržena v Havířově. Ihned po zadržení mužů kriminalisté ÚOKFK SKPV provedli několik domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Členem této skupiny byl i jedenáct let hledaný recidivista, kterého zadrželi policisté před několika týdny v Brně, kde se dlouhodobě skrýval před spravedlností.
 
Rozkrytí trestné činnosti bylo velice složité, neboť daňové úniky osoby kryly právě fiktivními obchody s drobným zbožím. V těsné spolupráci s daňovou správou a Finančně analytickým útvarem Ministerstva financí kriminalisté ÚOKFK SKPV navíc zajistili finanční prostředky v hodnotě přes 50 milionů korun (na bankovních účtech) a dále nemovitosti v hodnotě cca 35 milionů korun.
 
Všech pět osob bylo obviněno z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. V případě pravomocného odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody od pěti do deseti let. Na všechny tři zadržené muže ve čtvrtek soudce uvalil vazbu. Zbylí dva obvinění jsou už ve vazbě, resp. ve výkonu trestu, pro jinou trestnou činnost.
 
Jen za prosinec a leden kriminalisté ÚOKFK SKPV zahájili trestní stíhání osob či ukončili vyšetřování s návrhy na podání obžaloby u případů krácení daní za více než 3,7 miliardy korun.
 
Přehled významných případů ÚOKFK SKPV (jen za prosinec 2011 a leden 2012), které se týkaly krácení daní:
 
http://www.policie.cz/clanek/zkraceni-dani-o-800-milionu.aspx
http://www.policie.cz/clanek/zkratili-dane-o-2-6-miliardy-korun.aspx
http://www.policie.cz/clanek/ukonceni-vysetrovani-kraceni-dani.aspx
 
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
20. ledna 2012

vytisknout  e-mailem