Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zkreslování údajů v podnikání

České Budějovice - Dva společníci fiktivně převedli podnikání na "bílého koně".  

 
 
Českobudějovičtí kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality objasnili jeden z případů, který se velmi často praktikoval v 90. letech 20. století.
 
Dva jednatelé a společníci obchodní společnosti (oba 44 let) formálně převedli svůj obchodní podíl – smlouvou o převodu obchodního podílu – na osobu nezkušenou podnikání. K tomu si vybrali bezdomovce, tzv. „bílého koně“ a ustanovili ho jednatelem. Ve skutečnosti mu však žádné podíly nepředali a s veškerým písemnostmi naložili dosud nezjištěným způsobem. Tímto protiprávním činem znemožnili reálně zjištění ekonomické situace společnosti pro účely vymáhání pohledávek 14 věřiteli a ohrozili tak jejich práva na částku převyšující 1 236 000 korun. Tím také ohrozili řádné a včasné vyměření daně s příjmu právnických osob, jehož důsledkem nemohlo být podáno řádné daňové přiznání za rok 2013.
 
Kriminalisté ve věci zahájili trestní řízení pro naplnění skutkové podstaty přečinu Zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění a oba muži si převzali usnesení o zahájení trestního stíhání, které je vedeno nevazebně.
 
por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz
 
9. listopadu 2014
 

vytisknout  e-mailem