Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Zkulturnění těla i ducha zneužívá ke krádežím - doplnění

V prvopočátku kradl jen trošku, teď už se této činnosti věnuje ve velkém. Hrozí mu až osm let. 

Počátkem letošního června jsme informovali o muži, který je důvodně podezřelý z trestných činů krádeží vloupáním a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
 
Všechny případy prošetřovali, a i nadále prošetřují kriminalisté z třetího oddělení prvního policejního obvodu. Ti už na začátku ztotožnili jako možného pachatele pětatřicetiletého muže, který má pestrou trestní minulost. Do této doby už byl totiž celkem osmkrát trestně stíhán, právě pro majetkovou trestnou činnost, kdy za mřížemi strávil víc jak šestnáct let.
 
Nicméně zastihnout hledaného na jedné konkrétní adrese je téměř nemožné. Přebývá totiž výhradně v různých levných ubytovnách, hostelech, nebo u svých kamarádů. Tyto skutečnosti jsou téměř beze změny.
 
Co se ale od počátku června změnilo, je že na základě zveřejnění pátrání po jeho osobě v médiích jednak změnil teritorium svého působení, kdy již nekrade v Praze, ale vlastně kdekoliv jinde na celém území ČR, a znatelně navýšil škodu způsobenou jeho jednáním. Ta byla počátkem června vyčíslena na necelých šedesát tisíc, dnes dosahuje téměř jeden milión korun.
 
Způsob jeho jednání hledaný také nijak neinovoval. Vždy navštíví vybrané zařízení, například posilovnu, nebo bazén jako běžný návštěvník. Pak ale vykrade předem vytipované skříňky, ze kterých bere peněženky s platebními kartami, osobní doklady, mobilní telefony, nebo dokonce oblečení poškozených. Jak dokládají záběry z bezpečnostních kamer, kradené oblečení pak používá pro svou vlastní potřebu, stejně, jako odcizené finanční prostředky. Další jiné odcizené věci rozprodává například v restauracích.
 
Nutno zmínit, že hledaného k jeho jednání určitým způsobem motivují sami poškození. Ti totiž nechávají velice cenné věci právě v těchto skříňkách namísto toho, aby je uložili do trezorů, které jim k tomuto účelu provozovny nabízí.
 
Díky takovéto neopatrnosti okradl hledaný poškozené například o hodinky v hodnotě několika stovek tisíc korun, nebo je připravil o hotovost v podobné výši.
 
Na místě je proto varovat zaměstnance všech zařízení v podobě posiloven, bazénů, saun a podobně, aby věnovali maximální možnou pozornost svým zákazníkům. Stejně tak prosíme návštěvníky těchto zařízení, aby si počínali vůči svým osobním věcem zodpovědněji. Buď, aby si je s sebou do takových zařízení vůbec nebrali, nebo je alespoň po dobu své relaxace uchovali na bezpečném místě, tedy třeba ve zmiňovaných trezorech.
 
Zároveň prosíme spoluobčany o pomoc při pátrání po hledaném. Pokud byste kdokoliv znal jeho místo pobytu, nebo pohybu, předejte prosím tyto indicie kriminalistům třetího oddělení prvního policejního obvodu prostřednictvím linky tísňového volání 158.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 15. 10. 2015
Odkazy do noveho okna

hledaný Novák (1)

hledaný Novák (1) 

Detailní náhled

hledaný Novák (10)

hledaný Novák (10) 

Detailní náhled

hledaný Novák (3)

hledaný Novák (3) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem