Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zlatý záchranářský kříž 2012

Jihočeský kraj - Jihočeští policisté byli oceněni na Pražském hradě, kde jim prezident předal Zlaté záchranářské kříže za rok 2012. 

Včera odpoledne se v prostorech Pražského hradu uskutečnilo slavnostní ocenění v rámci projektu Zlatý záchranářský kříž 2012, který je udělován laické i odborné veřejnosti za záslužné činy při záchraně lidského života.
 
Jihočeský kraj měl hned několik zastoupení a to jak ze strany příslušníků Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, tak i mladého chlapce z Volarska, jenž svým hrdinským činem ochránil své blízké a sousedy při požáru bytové jednotky.
 
Z řad policistů převzal z rukou prezidenta České republiky, Miloše Zemana, nprap. Miroslav Kolář, služebně zařazen na obvodním oddělení Český Krumlov - Cenu policejního prezidenta 2012 za záslužný čin při záchraně lidských životů v panelovém domě. Pro připomenutí uvádíme, že 3. prosince 2012 v době svého osobního volna společně s přítelkyní, vyvedli z hořícího panelového domu v České Krumlově 17 osob, seniorského věku, kterým svým bleskurychlým skutkem zachránili životy před uhořením či udušením.
 
Dále byli oceněni policisté oddělení hlídkové služby České Budějovice – nstržm. Grosschopf, nstržm. Proksch, nstržm. Kročák a nstržm. Brousek, kteří obdrželi - Cenu generálního mediálního partnera pro rok 2012. Skleněnou cenu dostali policisté za záslužný čin, kdy dne 27. srpna 2012 s nasazením vlastních životů vyvedli v Českých Budějovicích z činžovního domu 6 osob při požáru bytové jednotky.
 
Tohoto slavnostního ceremoniálu se osobně účastnil i ředitel Krajského ředitelství, plk. Mgr. Ing. Radomír Heřman, který je právem hrdý na policisty z našeho regionu.
 
Všichni uvedení si těchto uznání velmi cení, protože svými činy do písmene naplnili služební přísahu:
“ Slibuji na svou čest a svědomí, že při výkonu služby budu nestranný a budu důsledně dodržovat právní a služební předpisy, plnit rozkazy svých nadřízených a nikdy nezneužiji svého služebního postavení. Budu se vždy a všude chovat tak, abych svým jednáním neohrozil dobrou pověst bezpečnostního sboru. Služební povinnosti budu plnit řádně a svědomitě a nebudu váhat při ochraně zájmů České republiky nasadit i svůj život.“
 
nprap. Bc. Milan Bajcura, pisjc@mvcr.cz

23. května 2013                                                                                                                                

ZZK 2012 II

ZZK 2013 I.

ZZK III

vytisknout  e-mailem