Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zlín obchází falešný požární technik

Firmy si vybírají majitelé provozoven sami, cizí lidi posílejte pryč! 

Zlín – Zlínské prodejny obchází podvodník, který se vydává za požárního technika. Prodavačkám tvrdí, že jde na revizi hasicích přístrojů. V centru Zlína v posledních týdnech obral o tržby už tři prodavačky.

Scénář podvodu je vždy stejný. „Do prodejny přijde muž, který se ptá po vedoucích. Ti však na místě ani v jednom případě nebyli. Muž tedy vytáhne svůj telefon (většinou se zeptá, jestli má záležitost vyřídit on, nebo jestli chce s vedoucím mluvit samotná prodavačka) a velmi přesvědčivě předstírá hovor s nadřízeným. Oslovuje ho křestním jménem a z jeho hovoru vždy vyplývá, že se má na místě domluvit s prodavačkou, která mu má dát požadovanou hotovost z tržby,“ popisuje případy vedoucí obvodního oddělení ve Zlíně Pavel Nesvadba. Podvodník navíc hrozil, že jestli nebudou náležitosti v pořádku, hrozí majitelům obchodu pokuta až 20 tisíc korun.

Dva případy se staly 21. května 2008. Do květinářství přišel asi pětatřicetiletý muž, který se představil jako požární technik, který po dohodě s majitelkou obchodu kontroluje hasicí přístroje. Prodavačka mu řekla, že majitelka přijde až na druhý den. Muž neváhal a předstíral, že majitelce ze svého mobilního telefonu volá. Oslovoval ji celým jménem a příjmením, které si zřejmě přečetl na vstupních dveřích. Po hovoru muž odešel s tím, že jde pro známku, kterou musí nalepit na hasicí přístroj a požadoval za to 2470 korun, na které vypsal příjmový pokladní doklady. „Prodavačka mu dala jen dva tisíce, a tak muž řekl, že si pro zbytek přijde další týden a dluh napsal na druhou stranu dokladu,“ uvedl Pavel Nesvadba. Majitelka obchodu samozřejmě neměla o ničem ani tušení.

Podobně pachatel postupoval i v obchodě s porcelánem. Muž se opět ptal po vedoucím, pak mu osobně volal. Hovor vypadal podle prodavačky velmi důvěryhodně: „Honzíku, kdy přijdeš? Mám to přenechat v obchodě slečně? Ale potřebuji to zaplatit!“, popsala podvedená žena. Po hovoru se obrátil k prodavačce a požadoval po ní 2400 korun. Za peníze jí dal nálepku s nápisem P.O.HO.09, která měla být podle podvodníka nalepena na hasicí přístroj. Když po několika minutách přišel do obchodu vedoucí, prodavačka zjistila, že byla podvedena. Její nadřízený o kontrole hasicího přístroje nevěděl a nikdo mu ani netelefonoval.

Třetí případ se stal začátkem května a probíhal naprosto stejně. Tentokrát přišel pachatel do prodejny s cukrovinkami. V předstíraném hovoru s vedoucí se dohodl na částce 9400 korun, které mu měla dát prodavačka z tržby.

Vzhledem k tomu, že většinou mají prodavačky podepsánu hmotnou odpovědnost, budou muset škodu svým nadřízeným uhradit.

Policisté pátrají podle všeho po jednom pachateli. Má asi 35 let, je 170 cm vysoký, štíhlý, chodí oblečen v mírně roztrhaných riflích. Vlasy má tmavé, krátce střižené. Tento muž je podezřelý z trestného činu podvod, za který hrozí až dvouleté vězení.

Zaměstnancům doporučujeme, aby si informace, které jim podávají neznámí lidé, sami u svých nadřízených ověřovali. Revize hasicích přístrojů by se v podnicích měly provést jednou ročně. Specializované firmy, které na tuto činnost mají živnost, si majitelé provozoven vybírají sami! Jedná se o pracovníky, kteří mají živnostenský list a doklad od ministerstva vnitra. Přesto si je můžete prověřit u zlínských hasičů na telefoních číslech: 950 670 312, 950 670 314, 950 670 321, 950 670322, 950 670 301.

vytisknout  e-mailem