Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zlínští kynologové mají pět nových štěňat

ZLÍNSKÝ KRAJ: Už teď se připravují na práci u policie. 

„Je nás pět a jmenujeme se Tony, Baba Jaga, Akim, Kessy a Baron. Dvě z nás jsou holky, ale nenechte se zmást, za psími kluky nezůstáváme pozadu. Naši pánové si s námi denně hrají, ale také nás už pomalu učí všechno potřebné, aby se z nás v průběhu dvou let stali jejich dokonalí parťáci.“

Zatím to jsou spíše miminka, než drsní policejní psi, kteří se na povel zakousnou klidně i do člověka. Vyhledávají blízkost svého pána a několikrát denně u něj po velké dřině, jako je hra s míčkem nebo uběhnutí pár metrů, usnou. Nicméně už teď jsou mezi nimi vidět velké rozdíly. Zatímco některým je nejlíp v lidské náruči, jiní už ve svých 9 týdnech štěkají a koušou a mazlení se jim vůbec nelíbí. A z těch budou podle zkušených policejních kynologů pravděpodobně ti nejlepší parťáci ochránců zákona.

Zlínští psovodi mají 4 nová štěňata belgického ovčáka a jedno štěně holandského ovčáka. Tři jsou psi a dvě feny a všichni už začínají cvičit základní kynologii. To znamená, že budou umět v terénu vyhledávat pachatele trestné činnosti, osoby v pátrání nebo předměty související s trestnou činností. A samozřejmě budou bránit psovody při výkonu jejich služby. Při samotném přezkušování, které je čeká přibližně ve dvou letech, je důležité, aby byli naprosto zdraví a ve vynikající fyzické kondici. Pouze tak se z nich stanou policejní psi.

19. července 2024; por. Bc. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem