Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zlínští policisté byli u zahájení filmového festivalu

Představili jsme dětem naši práci a rozdali jim dárečky. 

Zlín - Poprvé v historii Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež se úvodního zahájení účastnila také Policie ČR ve Zlíně. V neděli 1. června na náměstí Míru jsme přihlížejícím dětem i jejich rodičům ukázali část z naší práce a obdarovali jsme je drobnými dárky.
Děti nejvíce zaujala naše zvířata: služební koně a psi. Čtveřice policistů z oddílu jízdní policie předvedla, jak neznatelnými pohyby perfektně ovládá koně. Koně musí být trénováni i na rušivé vlivy, což na náměstí dokázaly tím, že v naprostém klidu procházely vybuchujícími zabarvenými dýmovnicemi. Děti se dozvěděly, že služební koně obcházejí chatové oblasti a hlídají je mimo sezónu, ale jsou nasazováni i na riziková fotbalová utkání či střety extremistů po celé republice. Policista má z koňského hřbetu větší přehled a dostane se na něm rychle na místa, kde neprojede osobní auto. Navíc kůň budí velký respekt. Policisté na koních ale jen nejezdí, samozřejmě se o ně musí i dobře starat a pravidelně s nimi trénovat.
Atraktivní byla pro děti i jejich rodiče ukázka práce se psem. Psíčkaři se mohli motivovat, jak své mazlíčky vycvičit. Pětiletý služební pes Bryt, který má za sebou řadu úspěšných zákroků, předvedl, že poslouchá nejen na slovo, ale také na pouhý pokyn rukou. Je velmi odvážný a nebojí se ani agresivního pachatele, který po něm střílí, nebo se ho snaží zahnat klackem.
Spoustu fotek si děti nechaly udělat na naší motorce. Dopravní policisté ale odpovídali spíše na všetečné otázky jejich rodičů, kteří si prohlíželi radarovou techniku a většinou se ptali, jaké pokuty mohou očekávat za přestupky v dopravě.
Děti si od zlínských policistů mohly odnést spoustu dárečků: omalovánek, nálepek nebo letáčků. Největší zájem byl ale o vlastní otisk prstu, který jim ochotně pořídil náš kriminalistický technik.
Zlínští policisté se touto ukázkou chtěli dětem přiblížit. Ukázali jsme jim část toho, co umíme, abychom je ochránili a ujistili jsme je, že se na nás v případě potřeby mohou kdykoliv s důvěrou obrátit.

vytisknout  e-mailem