Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zlínští policisté letos zadrželi už osm varen

Na Zlínsku podle odhadů drogují asi dva tisíce lidí, děti začínají už od třinácti.  

Zlín – V tomto roce zadrželi policisté našeho okresního ředitelství už osm varen pervitinu, z jeho výroby a distribuce obvinili stejný počet lidí. V posledních týdnech jsme nezávisle na sobě zadrželi hned šest mužů ve věku od dvaadvaceti do třiatřiceti let a obvinili jsme je z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Pěti z nich hrozí desetileté, šestému maximálně pětileté vězení. Ve čtyřech případech policisté zároveň zadrželi varnu.

Podařilo se nám například dokázat, že třicetiletý muž ve více než padesáti případech vyrobil asi 190 gramů pervitinu. „V nejméně 233 případech metamfetamin po půl či třech čtvrtinách gramu také prodával. Také v tomto případě se nám podařilo zabavit varnu,“ uvedl kriminalista z oddělení toxi s tím, že jeden gram drogy dotyčný prodával za 600- 700 korun.

Další muž prodával drogu nejen ve Zlíně, ale i v Otrokovicích a Tlumačově. Podařilo se mu prokázat 132 případů prodeje. Spolu s dvaadvacetiletým známým vyráběli pervitin ve dvou varnách. Jednu policisté našli v autě, druhou v bytě jednoho z pachatelů.

Obvinění z trestného činu si vyslechl taky osmadvacetiletý muž, který se teprve nedávno vrátil z vězení, kde si odpykával trest za krádeže i výrobu a distribuci drog. Muž nestihl vyrobit příliš mnoho metamfetaminu, protože policisté ho zanedlouho zadrželi a znovu obvinili. Proto mu hrozí o polovinu nižší trest než ostatním.

Většina z těchto výrobců prodávala drogy i dětem mladším osmnácti let. Kriminalista, který se drogovou problematikou zabývá, odhaduje, že na Zlínsku užívají drogy asi dva tisíce lidí. „Mezi našimi klienty jsou už i třináctileté děti. Nedovedu si představit, že by věková hranice ještě klesla,“ uvedl policista, který si kvůli své nebezpečné práci nepřeje být jmenován.

Cena jednoho gramu pervitinu se na Zlínsku pohybuje od 600 do 1000 Kč. Všechny nalezené drogy byly poměrně kvalitní, vyznačovaly se až pětaosmdesáti procentní čistotou. Místní narkomani je vyrábějí většinou tzv. českou cestou, která není náročná na materiál ani prostředky. Mezi uživateli jsou lidé všech sociálních vrstev. „Děti vyzkoušejí nejdříve drogy, které dostanou od „kamarádů“ v partě, později za ně už musejí platit. Závislým dealerům mnohdy ale stačí, když zájemci v lékárně koupí potřebné léky a část vyrobené drogy si pak za odměnu nechají sami pro sebe,“ varuje kriminalista.

S drogami jsou spojené další trestné činy. Lidé, kteří dávku potřebují, se snižují ke krádežím, loupežím a dalším závažným trestným činům.

vytisknout  e-mailem