Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zlínští policisté zabavili vozidla již pěti řidičům

Soudu podáváme návrh na uložení trestu propadnutí věci. 

Zlín – Zlínští policisté zabavili v posledních týdnech už pěti řidičům jejich auta. Šlo o jezdce, kteří opakovaně usedali za volant, přestože měli vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Dopouštěli se tím trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Mnozí z nich navíc jezdili pod vlivem alkoholu a ohrožovali tak ostatní lidi. Zlínská policie začala pravomoc zabavovat osobní auta nebezpečným řidičům využívat letos v létě. První auto skončilo v rukách policie v polovině července. Od té doby jsme odňali vozy dalším čtyřem řidičům. V režimu Policie ČR automobily zůstávají až do rozhodnutí soudu, který může nařídit vrácení vozu majiteli, nebo jej nechá propadnout státu.

Kteří řidiči přišli o své vozy a proč?

1. Dne 13. 7. 2008 v 7.50 hodin zastavila hlídka Policie ČR na ulici Sokolská ve Zlíně osmatřicetiletého řidiče osobního auta zn. Hyundai Pony. Řidič byl pod vlivem alkoholu, na místě nadýchal 1,21 promile, rozborem krve lékaři zjistili hodnotu ještě vyšší – 1,32 promile. Policisté zjistili, že tento muž má navíc do poloviny roku 2010 zakázáno řízení, což ale opakovaně porušil. Muži, který nikdy neměl řidičský průkaz, jsme zabavili auto.

2. Dne 25. 7. 2008 jel na ulici Mostní ve Zlíně třicetiletý muž, který měl vysloven zákaz řízení až do listopadu 2010. Tento muž měl trest zákazu řízení za jízdu bez řidičského oprávnění a za ohrožení pod vlivem návykové látky, který však porušoval. Výsledek jeho poslední dechové zkoušky a rozboru krve (2,4 promile alkoholu) byl poslední kapkou. Policisté ze zlínského obvodního oddělení mu odňali vozidlo Citroën AX.

3. Krátce po půlnoci dne 16. 8. 2008 zastavila naše hlídka na ulici Mostní dalšího hříšníka. Osmnáctiletý řidič nevlastní řidičský průkaz, přesto ho policisté několikrát za volantem přistihli, minimálně jednou byl pod vlivem alkoholu. Muž měl vysloven zákaz řízení motorových vozidel, který několikrát porušil. Policisté ho tedy vyzvali, aby vydal své auto zn. Škoda Favorit.

4. V pondělí 25. 8. 2008 v 15,10 hodin projížděl Zlínem v osobním autě zn. zn. Renault Laguna třicetiletý muž. Policisté zjistili, že jde o dalšího místního řidiče, který často řídil, i když nikdy nebyl držitelem příslušného řidičského oprávnění, za což mu Okresní soud ve Zlíně uložil trest zákazu činnosti na čtyři roky. Policisté tohoto řidiče dobře znali, již v minulosti ho mnohokrát přistihli za volantem.

5. V úterý 26. srpna dostali policisté informaci o řidiči, který velmi nebezpečně projíždí mezi obcemi Lhotka a Chlum. Hlídka muže přistihla, když vystupoval z vozu u restaurace v  Chlumu. Řidič nadýchal 2,19 promile alkoholu a přiznal, že vypil asi pět dvanáctistupňových piv a několik panáků borovičky. Trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí se nedopustil poprvé, proto se policisté rozhodli zajistit jeho auto VAZ 2105.

Ve všech případech navrhujeme soudu uložení trestu propadnutí věci.

Policie zabavuje vozidla na základě § 78 nebo § 79 trestního řádu. 

§ 78 Povinnost k vydání věci

(1) Kdo má u sebe věc důležitou pro trestní řízení, je povinen ji na vyzvání předložit soudu, státnímu zástupci nebo policejnímu orgánu; je-li ji nutno pro účely trestního řízení zajistit, je povinen věc na vyzvání těmto orgánům vydat. Při vyzvání je třeba ho upozornit na to, že nevyhoví-li výzvě, může mu být věc odňata, jakož i na jiné následky nevyhovění (§ 66).

(2) Povinnost podle odstavce 1 se nevztahuje na listinu, jejíž obsah se týká okolnosti, o které platí zákaz výslechu, ledaže došlo k zproštění povinnosti zachovat věc v tajnosti nebo k zproštění povinnosti mlčenlivosti (§ 99).

(3) Vyzvat k vydání věci je oprávněn předseda senátu, v přípravném řízení státní zástupce nebo policejní orgán.

§ 79 Odnětí věci

(1) Nebude-li věc důležitá pro trestní řízení na vyzvání vydána tím, kdo ji má u sebe, může mu být na příkaz předsedy senátu a v přípravném řízení na příkaz státního zástupce nebo policejního orgánu odňata. Policejní orgán potřebuje k vydání takového příkazu předchozí souhlas státního zástupce.

(2) Nevykoná-li orgán, který příkaz k odnětí věci vydal, odnětí věci sám, provede je na podkladě příkazu policejní orgán.

(3) Bez předchozího souhlasu uvedeného v odstavci 1 může být příkaz policejním orgánem vydán jen tehdy, jestliže nelze předchozího souhlasu dosáhnout a věc nesnese odkladu.

(4) K odnětí věci se podle možnosti přibere osoba, která není na věci zúčastněna.

(5) Protokol o vydání a odnětí věci musí obsahovat též dostatečně přesný popis vydané nebo odňaté věci, který by umožnil určit její totožnost.

(6) Osobě, která věc vydala nebo jíž byla věc odňata, vydá orgán, který úkon provedl, ihned písemné potvrzení o převzetí věci nebo opis protokolu.

vytisknout  e-mailem