Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Zloděj a vyděrač skončil ve vazbě

TEPLICE - Nejenže kradl sám, k páchání trestné činnosti násilím nutil i další osobu a další zprávy. 

Zloděj a vyděrač skončil ve vazbě
     Z několika trestných činů byli obviněni dva muži ve věku 27 a 29 let, kteří na Teplicku páchali majetkovou trestnou činnost. V loňském roce se v Proseticích po rozříznutí plachty vloupali do návěsu zaparkovaného kamionu, ze kterého odcizili hliníkové latě v hodnotě přes padesát tisíc korun. O měsíc později se vloupali do krytu civilní ochrany, odkud následně odcizili kolem půl kilometru elektroinstalace, plovoucí podlahu a z několika desítek uskladněných výherních automatů kabeláž, čímž způsobili škodu kolem tří set tisíc korun.
     Starší muž byl za tyto dva skutky obviněn z přečinů krádeže a poškození cizí věci, jeho v minulosti odsouzený komplic toho má ale na svědomí mnohem více.
    Na přelomu srpna a září vnikl na pozemek kynologického cvičiště, kde z oplocení odmontoval a odcizil železnou vstupní branku a na třech místech poškodil pletivo. Poté se vloupal do karavanu a unimobuněk zaparkovaných na pozemku, ze kterých odcizil kovové součásti, vařič a několik PB lahví, zahradní a ruční nářadí, železná kamna a rukávy na cvičení psů. Přibral si ještě železná dvířka a plechové zastřešení z kotců a odřezal i železnou žebříkovou kladinu na cvičení psů. Celková škoda na odcizených věcech byla vyčíslena na více jak 45 tisíc korun, dalších osm tisíc museli poškození zaplatit za uvedené „cvičáku“ do původního stavu.
     Aby nemusel krást sám, sehnal si na další „vloupačky“ tehdy 32letého muže, kterého fyzickým násilím a výhrůžkami zabitím donutil k tomu, aby kradl za něj a věci, nebo výdělek mu předával. Muž se ze strachu dopustil nejméně sedmi krádeží, převážně kabelů, mědi a mosazi, které kradl například ze šachet u benzínek, krytu civilní ochrany, nebo přímo z výkupny sběrných surovin.
     Jeho jednání s ohledem na povahu a okolnosti, za kterých krádeže pod nátlakem spáchal, zůstane bez trestu, zato 27letý agresivní recidivista, který ho k páchání protiprávního jednání donutil, byl kromě přečinů krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci obviněn i z vydírání. Na soud teď čeká ve vazbě a v případě odsouzení za přečiny, ze kterých byl obviněn, mu hrozí až pětileté vězení.
 
Spolupachatelé vykradli garáž
     Policisté zadrželi dva muže ve věku 29 a 24 let, kteří vykradli garáž v Teplicích. V neděli po poledni překonali zabezpečení garážových vrat, vnikli dovnitř a odcizili nářadí a náhradní díly k vozidlu, které byly uvnitř uložené.
     Oba muži už si převzali sdělení podezření ze spáchání přečinu krádeže formou spolupachatelství, zatímco staršímu muži hrozí maximálně dvouleté vězení, jeho mladší, v minulosti odsouzený komplic může strávit za mřížemi až tři léta.
 
Ukradl jídlo a kosmetiku
     Policisté pátrají po neznámém pachateli, který vykradl prodejnu potravin v centru Teplic. Zloděj se po překonání dveří a mříží vloupal do provozovny a skladu, kde odcizil jídlo a kosmetiku. Škoda na odcizených věcech byla zatím vyčíslena na osm tisíc korun, po provedené inventuře se ale zřejmě „vyšplhá“ ještě výš. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečin krádeže, za který hrozí pachateli v případě dopadení až dvouleté vězení.
 
Na příspěvek neměl nárok
     O dvaatřicet tisíc korun se neoprávněně obohatil 52letý muž, který neoprávněně pobíral příspěvek na péči o svou matku. Podezřelý nesplnil svou zákonnou oznamovací povinnost ohlásit příslušnému úřadu přijetí oprávněné osoby, tedy jeho matky do nemocnice a po dobu čtyř měsíců si nechal příspěvek vyplácet, ačkoliv na něj neměl nárok. Muž byl obviněn z přečinu podvodu, za který může být odsouzen až k dvouletému vězení.
 
Vyhýbal se trestu
      Až o dva roky si může prodloužit pobyt za mřížemi 24letý muž z Teplic, který se vyhýbal nástupu do vězení. Ačkoliv si osobně převzal výzvu k nastoupení do výkonu trestu, kde byl mimo jiné řádně poučen o důsledcích neuposlechnutí, bez závažného důvodu se do věznice v Teplicích ve stanoveném termínu nedostavil. Na základě příkazu k dodání do výkonu trestu vydaného soudcem po něm bylo vyhlášeno pátrání, muž byl zajištěn a následně předán do věznice, kam mu policisté doručili obvinění z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí.
 
 
Teplice, 24. 2. 2015, nprap. Bc. Daniel Vítek
tiskový mluvčí
Oddělení tisku a prevence Teplice
tel. č. 974 439 207
email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

vytisknout  e-mailem