Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zloděj jen protáhl ruku oknem

ČESKOLIPSKO - Německé rekreantce odcizil tašku s věcmi za 22 300 korun a doklady. 

     Otevřeného okna u karavanu zaparkovaného poblíž koupaliště ve Sloupu v Čechách využil neznámý zloděj. V pondělí po půlnoci, když se němečtí rekreanti bavili v restauraci, jen protáhl oknem ruku a odcizil  dámskou koženou tašku, která  ležela na kuchyňské lince. Majitelka v ní měla digitální fotoaparát značky Luminix, dva mobilní telefony, osobní doklady , několik kreditních karet a peníze v hotovosti. Celkovou škodu vyčíslila částkou 22 300 korun. Krádež nyní objasňují policisté Obvodního oddělení policie v Novém Boru.

     V souvislosti s případem si  dovolujeme veřejnost upozornit na nutnost obezřetného chování v rekreačních oblastech v průběhu blížící se letní turistické sezóny.

Zde nabízíme několik rad:

  • V opuštěných  karavanech nebo ve stanech ani v zaparkovaných vozidlech si nenechávejte žádné cennosti.
  • Pokud se chystáte do kempu, vybírejte předem taková rekreační zařízení, která nabízejí možnost ukládání cenností do trezorů. Bez dozoru nenechávejte osobní doklady a ohlídejte si i platební karty. Bezpečnostní schránky vždy využívejte.
  • Chraňte si obzvláště platební karty a přístupové informace k nim, tedy PIN kódy, ty si nikdy neukládejte do peněženky společně s kartou. Praktické je, pokud si svůj PIN kód nepamatujete, uložit si ho do mobilního telefonu v zakódované podobě. Kód, který si sami vymyslíte, budete znát jen vy (ke každému číslu si  například něco přičtěte  a  takto upravenou číselnou řadu si uložte do mobilu) a zloděj ho pravděpodobně nikdy neuhodne. Rozhodně ne do té doby, než odcizení zjistíte a kartu si v bance proti neoprávněným výběrům telefonicky zablokujete. Uložte si proto do mobilního telefonu také telefonní linku na blokaci karty vaší bankou a blokaci proveďte co nejdříve to bude možné. Bezkontaktní karty opatrujte ještě mnohem pečlivěji, k nim nikdo PIN znát nepotřebuje,  a může těmito kartami  hned po jejich odcizení platit, i když  menší částky. Takové operace může ovšem téměř neomezeně  opakovat  až do vyčerpání denního limitu klienta banky.
  • Cennosti si zabezpečte proti krádeži i na dobu spánku ve stanu nebo v karavanu. Nejednou se už stalo, že byli rekreanti okradeni, když ve stanech nebo chatkách spali.
  • Peníze, šperky, mobilní telefony a další věci, které nechcete zlodějům věnovat, si  hlídejte bedlivě také na plovárnách a plážích. Pokud se sem vypravíte sami a chcete si také zaplavat, cennosti si sebou vůbec neberte. Pokud jste dva, střídejte  se v hlídání věcí . Případy krádeží věcí odložených na dekách na koupalištích řeší policisté každoročně v celém Libereckém kraji desítky.
  • Zloději spoléhají i na to, že se rekreant stane jeho snadnou kořistí proto, že  o volném čase relaxuje a oddává se prázdninovým radovánkám. On pak pohotově využije jeho nepozornosti.
  • Rekreační střediska lákají  nejen turisty, ale také zloděje, kteří čekají na svou příležitost. Žádnou jim proto nedávejte a  své cennosti si chraňte.
  •  


por. Bc. Ivana  Baláková
10. června 2014

 

Odkazy do noveho okna

karavan 1

karavan 1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem