Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zloděj jízdních kol byl dopaden

KLADENSKO - Upozornění pro občany ve Slaném - zkontrolujte si své jízdní kolo ve společných prsotorách. 

Slánští policisté dne 4. března 2014 zadrželi podezřelého pachatele ve věku třicet šest let z okresu Chomutov, při krádeži dvou jízdních kol ve Slaném. Pachatel byl po provedení prvotních úkonů na policejní služebně ve Slaném následně eskortován do policejní cely v Chomutově, kde byl prošetřován za jinou majetkovou trestnou činnost. Za spáchané trestné činy byl obviněn a vzat do vazby. V současné době je umístěn ve vazební věznici.
 
Na základě zjištěných poznatků týkajících se krádeží jízdních kol v městě Slaný, policie žádá o součinnost a pomoc obyvatele města Slaného k usvědčení pachatele ke kompletnímu objasnění případu.
Policie vyzývá občany, aby si zkontrolovali svá jízdní kola ve sklepních kójích , ale především ve společných prostorách, jako jsou kolárny a kočárkárny.
 
V měsících únor a březen letošního roku se převážně v panelových domech ve Slaném pohyboval muž bílé pleti ve zdánlivém stáří třicet pět až čtyřicet let, vlasy měl krátce střižené na ježka světlé barvy a na tvářích lehké strniště. Hovořil plynule česky bez přízvuku a působil velmi přesvědčivým dojmem.
 
Při páchání majetkové trestné činnosti formou krádeže jízdních kol využíval pachatel různé legendy za účelem vniknutí do domu, ale především poté do společných prostor, které jsou určeny k odkládání nebo uložení jízdních kol. Ve většině případů občany oslovil před domem a nebo už v prostorách uvnitř. Mnohdy zazvonil u dveří bytu a pokud u jednoho bytu neuspěl, tak pokračoval se svojí žádostí k otevření společné místnosti dále. V některém případě využil zvonků venkovních a opětovně požadoval umožnění vstupu do domu s otevřením prostorů, kde jsou umístěna jízdní kola, a to s tím požadavkem, že si jde svoje jízdní kolo uschovat a nebo vyzvednout a nemá klíče od společných prostorů.     
 
Jeho příběhy měly několik variant, které vždy podle dané situace pozměňoval. Na základě těchto vymyšlených legend důvěřiví a ochotní občané tohoto zloděje dobrovolně vpouštěli dovnitř, kde se jízdní kola nacházela.
 
Několik variant podvodného vniknutí:
- muž přijel s jízdním kolem a chtěl si ho uložit do společných prostor a neměl od nich klíče
- muž přijel s jízdním kolem a požadoval otevření do úschovny kol v domě, neboť potřebuje 
 vyzvednout jízdní kolo své fiktivní přítelkyně a odvést ho do opravny
- muž přišel s tím, že si zde u známých nebo přítelkyně ponechal ve společných prostorách
 jízdní kolo , ale nikdo není právě doma a on si ho potřebuje vyzvednout.
V místnosti, která je v domě určena pro uložení jízdních kol poté své jízdní kolo, s kterým přijel ponechal a vyměnil ho za jiné jízdní kolo ovšem podstatně kvalitnější. Příběhy podle potřeby upravoval, ale dle zjištěných skutečností byly ve většině případů shodné.
 
Na základě poznatků je důvodné podezření, že pachatel odcizil čtyři jízdní kola těchto typů:
- Author Zenit, modré barvy
- Apache no Grande, černomodré barvy
- Pells Phantom Pro 2010, černozelené barvy
- Dunlop Sport speciál, stříbrné barvy.
Jedno jízdní kolo tohoto typu bylo zajištěno:
- horské trekingové Cambite clo PLUS, s rámem modré barvy.
Policie vyzývá občany, aby si zkontrolovali svá jízdní kola a v případě zjištění, že bylo právě Vaše jízdní kolo odcizeno zkontaktujte policisty obvodního oddělení Slaný na policejní služebně a nebo na telefonním čísle 974 873 811.
Dále je nutné, aby k odcizeným jízdním kolům byly přiloženy účtenky nebo obdobné jiné doklady o nabytí, případně fotografie a nebo potvrzení svědků.
 
 
nprap. Jana Šteinerová
tisková mluvčí
P ČR Kladno
18. března 2014
 

vytisknout  e-mailem