Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zloděj okradl ženu v prodejně

BEROUNSKO – Během nákupu ji odcizil peněženku. 

Berounští policisté pátrají po neznámém zloději, který dne 10. 8. 2017 v době od 09:32 hod do 09:50 hod v prodejně Kaufland v Berouně, využil nepozornosti poškozené a ze zapnuté kabelky, kterou měla zavěšenou přes rameno, ji během nákupu odcizil koženou peněženku černé barvy s obsahem osobních dokladů, finanční hotovosti a platební karty. Celková způsobená škoda bylavyčíslena na částku 35.000,-Kč.

Po neznámém pachateli policisté pátrají a přivítají jakékoliv informace vedoucí k jeho ztotožnění na tel. 974 872 700.

Upozorňujeme, aby lidé při nákupech a v místech, kde je zvýšený počet osob, byli obezřetní a své osobní věci měli vždy na očích. Pachatelé této trestné činnosti pracují většinou ve skupinách a odcizená věc mnohdy nekončí u pachatele, který ji poškozenému odcizil, ale u dalších spolupachatelů, kteří se na těchto místech pohybují. V okamžiku, kdy je dopaden pachatel krádeže, odcizená věc se u něj pak již nenachází.

V případě odsouzení hrozí za trestný čin krádež až dvouletý trest odnětí svobody. Pokud se však jedná o recidivistu, který byl v posledních třech letech za stejný skutek pravomocně odsouzen, jedná se o trestný čin krádeže bez ohledu na to, že odcizená věc nepřesáhla částku pěti tisíc, tak jak tomu je, aby byla naplněna skutková podstata trestného činu krádež. V případě recidivy je také vyšší trestní sazba a to až tříletý trest odnětí svobody.

Policisté rovněž upozorňují, aby v případě odcizení nebo ztráty dokladu totožnosti, lidé tuto skutečnost vždy oznámili a předešli tak riziku zneužití jejich osobních údajů. V případě ztráty dokladů oznámit věc na příslušném městském úřadě dle trvalého pobytu, v případě odsouzení učinit oznámení na nejbližší policejní služebně. O víkendu a mimo pracovní dobu městských úřadů mohou lidé oznámit i ztrátu dokladů na obvodním oddělení policie.

Pokud dojde ke krádeži platební karty je nutné ji co nejdříve nechat prostřednictvím bankovního ústavu, kterým byla vydána zablokovat, aby nedošlo k jejímu zneužití. Lidé by neměli mít své PIN kódy naspané na papírku u platební karty, což bývá poměrně častým jevem. Pachatel krádeže pak snadno učiní neoprávněný výběr z bankomatu, ještě než ji majitel stihne zablokovat.

nprap. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
11. srpna 2017

vytisknout  e-mailem