Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Zloděj přišel třikrát na místo činu

PELHŘIMOVSKO: Policisté objekt sledovali a pachatele na místě zadrželi 

Skvělý zákrok mají na svém kontě policisté z Obvodního oddělení v Kamenici nad Lipou. V úterý 29. ledna se jim podařilo v noci zadržet pachatele přímo při činu. Jednalo se o čtyřiatřicetiletého muže z Jindřichohradecka, který byl teprve před několika dny propuštěn z výkonu trestu.
 
Policisté si v úterý večer po dvaadvacáté hodině při běžném výkonu služby všimli, že se kolem prodejny masa a uzenin v Kamenici nad Lipou pohybují podezřelé osoby. Z tohoto důvodu policejní hlídka v místě zastavila a provedla fyzickou kontrolu objektu. „Policisté důkladnou prohlídkou místa zjistili, že u vstupních dveří prodejny je rozlomená vložka zámku. Proto okamžitě na místo přivolali další kolegy, aby byli schopni místo monitorovat a v případě, že se na místo pachatel vrátí, aby byli policisté schopni rychle zasáhnout a zadržet ho,“ řekl k okolnostem případu vedoucí obvodního oddělení v Kamenici nad Lipou npor. Mgr. Bc. David Švéda. 
 
Během patnácti minut se pachatel skutečně k objektu vrátil a chtěl vloupání dokončit. Policisté bez váhání zakročili a pachatele na místě zadrželi. Při zadržení policisté museli použít donucovacího prostředků – hrozby namířené střelné zbraně. „Při prověřování tohoto vloupání a na základě zadokumentování místa činu jsme zjistili, že muž byl na místě činu poprvé již kolem osmnácté hodiny. Podařilo se mu podlézt ochrannou mříž před vstupními dveřmi a poté rozlomil zámek u jednokřídlých dveří. Dovnitř prodejny se ale nedostal, proto z místa odešel pryč,“ doplnil vedoucí obvodního oddělení. 
 
O tři hodiny později se na místo vrátil, s sebou si přinesl šroubovák, kterým poškodil zámek a poté se mu podařilo dostat dovnitř. Z pultu odcizil volně odložený mobilní telefon a prodejnu opět opustil. Ukradený mobil si uschoval ve vozidle Škoda Felicia, se kterým přijel do Kamenice nad Lipou společně se svojí sestrou. Vozidlo zaparkoval nedaleko místa činu. Potřetí se zloděj do prodejny vrátil deset minut po dvaadvacáté hodině. To už ale jeho pohyb monitorovali kameničtí policisté, bez váhání zasáhli a zloděje zadrželi a umístili ho do policejní cely.
 
Při vyšetřování tohoto případu se policistům se podařilo objasnit další skutek, který má na svědomí stejný pachatel. Tentokrát se jednalo o krádež vloupáním, pro kterou si vybral pachatel Pelhřimov. V sobotu 26. ledna v době mezi jedenáctou a čtrnáctou hodinou pachatel rozlomil dva zámky, poškodil kování vstupních dveří a dostal se dovnitř podejny pečiva a cukrárny na náměstí v Pelhřimově. Z prodejny odcizil příruční pokladnu s finanční hotovostí ve výši 13 000 korun.
 
Při dokumentování obou skutků navíc vyšlo najevo, že před policisty nesedí žádný „andílek“. Mladý muž byl v minulosti již několikrát soudně trestán. Z posledního výkonu trestu odnětí svobody se vrátil před pár dny. Usnesením pražského obvodního soudu z 23. ledna letošního roku byl podmíněně propuštěn z posledního výkonu trestu, kdy mu byla stanovena zkušební doba v trvání čtyř roků. Policisté případ řeší ve zkráceném přípravném řízení a muži sdělili podezření z přečinu krádeže, za který mu hrozí trest odnětí svobody v trvání až tří let.
 
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
3. únor 2013
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem