Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zloděj „schovanou“ kabelku našel

UHERSKOHRADIŠŤSKO: „Lyžaři, pamatujte na své věci v autech a „neschovávejte“ je v nich!“  

Mladá žena přijela v úterý 19. února v podvečer se svým synem do Stupavy lyžovat. Zaparkovala na parkovišti, kde byla jen asi další tři auta. Předtím než z auta odešli, uložila sportovní tašku s oblečením na podlahu před sedadlo spolujezdce. Na stejné místo odložila také svou kabelku, v níž měla všechny doklady, několik platebních karet a zhruba deset tisíc korun. Zřejmě si byla vědomá toho, že není úplně ideální nechat kabelku v autě, a tak ji „schovala“ pod růžovou mikinu, kterou přes kabelku přehodila. Poté už poklidně odešla lyžovat. Když se po více než hodině vrátili ze svahu, nasedli do auta a rozjeli se. Po pár metrech si žena uvědomila, že na podlaze před spolujezdcem není ani mikina, ani kabelka pod ní „schovaná“ a není tam ani sportovní taška. Ihned se vrátila na parkoviště, ale věci nebyly nikde v okolí pohozeny. Zavolala tedy na linku 158. Na místo vyjeli buchlovičtí policisté spolu s kriminalistickým technikem. Při ohledání policisté nezjistili na zámcích auta žádné poškození, a tak prozatím není jasné, jak se pachatel do vozu dostal. Zatím neznámému zloději hrozí po dopadení až dvouleté vězení za spáchání trestných činů krádeže a neoprávněné opatření platební karty.


 

Nejen vzhledem k nadcházejícímu týdnu školních prázdnin, doporučujeme všem, kteří budou vyrážet za zimními sporty, aby dbali jednak na svou vlastní bezpečnost, ale také na zabezpečení svých věcí!

Při odchodu na lyžařské svahy či do běžeckých stop je vhodné se ujistit, že auto je opravdu zamčené! Zároveň zkontrolovat, že na sedadlech, za sedadly, pod sedadly ani nikde jinde nezůstávají odložené věci! Nejen ty cenné jako telefony, peněženky, kabelky či notebooky, ale také věci, o nichž případný pachatel nemůže vědět, že neskrývají nic cenného (prázdné tašky, prázdné kabelky atd.). „Schovávat“ věci v autě je bláhové a zloděj, který by při obcházení a tipování vozidel viděl takto „schovanou“ kabelku či batoh, si může být jistý, že stojí zato se pro to „schované“ do auta vloupat.

Osobní bezpečnost při zimních sportech a nepřeceňování svých schopností, je pro každého sportovce jistě samozřejmostí. Ovšem stejně tak důležité je si být vědom i toho, že například na lyžařských svazích platí pravidla bezpečné jízdy. Jejich porušení (např. nezvládnutí rychlosti a způsobu jízdy) může vést k tomu, že lyžař může způsobit zranění nejen sobě, ale i ostatním lyžařům, snowboardistům či běžkařům a takto způsobené zranění, byť z nedbalosti, může mít trestněprávní důsledky.

21. únor 2013, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem