Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zloděj si z domu odnesl peněženku

JIČÍNSKO – Dovnitř se dostal pomocí klíčů ponechaných v zámku. 

Ilustrační fotoIlustrační fotoV úterý 9. července před dvanáctou hodinou polední přijali policisté obvodního oddělení Sobotka oznámení o možné krádeži peněženky z domu v obci Libuň.

Policisté na místě zjistili, že neznámý provinilec měl vniknout na neoplocený pozemek obývaného domu. Následně měl za pomoci klíčů zanechaných zvenčí u vchodových dveří vniknout do domu. Při odchodu si měl odnést dámskou koženou peněženku, ze které měl odcizit finanční hotovost. Peněženku s veškerým obsahem měl posléze pohodit na zahradě domu.  Celková škoda je v tomto případě předběžně vyčíslena na částku přesahující jeden tisíc korun.

Policisté v současné době ve věci zahájili úkony trestního řízení pro přečin porušování domovní svobody, za což pachateli v případě dopadení a prokázání viny hrozí až dva roky odnětí svobody.

V souvislosti s uvedeným případem policisté všeobecně doporučují jak lépe zabezpečit Váš dům:

  • řádné uzamykání vchodových dveří
  • zabezpečení přízemních oken domu pomocí mříží, bezpečnostních fólií, skel, uzamykatelných uzávěrů a kování
  • instalace bytových ovladačů zámku domovních dveří a videotelefonů
  • zasklení lodžií a balkonů
  • případná instalace kamerového systému
  • při delším pobytu mimo dům využít souseda nebo příbuzných k dohledu nad opuštěným domem, k výběru letáků ze schránek, zalití květin apod.

Odbor tisku a prevence a Úřad služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR ve spolupráci s Odborem prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR připravily preventivní projekt zaměřený právě na problematiku majetkové kriminality s názvem „Zabezpečte se! Chraňte majetek sobě i svým sousedům“. Výše uvedený projekt je především iniciován potřebou informovat veřejnost o nových trendech vloupání do obydlí, které se objevily i v České republice. Představuje souhrn preventivních opatření při ochraně domů, bytů a rekreačních objektů proti vloupání. Má za cíl v co nejširším měřítku informovat veřejnost o všech možnostech a způsobech řešení zabezpečení prostřednictvím mechanických zábranných a zámkových systémů.

Hlavními nástroji projektu jsou mobilní aplikace pro občany „Zabezpečte se“ se základními informacemi a návody pro zabezpečení majetku. Ta je volně dostupná v App Store či Google Play.

Více preventivních informací naleznete ZDE.

nprap. Aleš Brendl
10. července 2019; 11:25

vytisknout  e-mailem