Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zloděj vyhrožoval majiteli zastřelením

Tábor - Riziko nechte na policistech! (Hlasová schránka 974 238 116) 

Policisté šetří další případ ze série krádeží vloupáním do motorových vozidel. Krátce před třetí hodinou ranní dne 10. listopadu 2010 přijali oznámení od majitele nákladní dodávky tovární značky VW, který ve svém vozidle, zaparkovaném v inkriminované době na táborském Pražském sídlišti, přistihl zloděje. Pachatel se po překonání zámku dveří dostal do vnitřních prostor kabiny a právě se pokoušel odmontovat autorádio. Jeho reakce na situaci, kdy byl přistižen při činu, byla pro majitele vozu více než překvapivá. Pachatel sáhl do náprsní kapsy bundy a nevybíravými slovy „zastřelím tě, zmrde“ přiměl majitele, aby od auta raději odstoupil. Z vozu pak rychle vyskočil a zmizel ve tmě. Policejní manévry, které se po následném oznámení události na linku č. 158 na sídlišti odehrály, již logicky nepřinesly valného úspěchu. Pachatel byl dávno pryč a policistům nezbývá, než po něm na základě zajištěných stop a dalších indicií náročně pátrat.
V souvislosti nejen s tímto případem policisté důrazně nabádají každého, kdo by byl svědkem jakéhokoliv podezřelého dění, aby zachoval klid a vyvaroval se jakéhokoliv ukvapeného jednání. Důležité je pachatele zadržet, nikoliv pouze vyplašit. Jediným správným řešením je zjištěné protiprávní dění okamžitě nahlásit na linku číslo 158 a vlastní zákrok pak ponechat na policistech, kteří jsou pro tuto činnost vyzbrojení a vycvičeni. Nikdy nevíte, zda pachatel není například pod vlivem omamných či psychotropních látek a vůbec mu nezáleží na tom, co svým následným jednáním způsobí.
Policistům, svým spoluobčanům a tím i sobě pak nejvíce pomůžete svými informacemi o pachateli a dění na místě.
 
(Omlouvám se tímto za autentické poskytnutí hrubého výroku pachatele, nicméně jsem přesvědčen, že jeho použití bylo nezbytné pro dokleslení drsné reality skutečnosti, se kterou se občané mohou v takovýchto případech setkat a se kterou policisté musí denně počítat.)
   
por. Mgr. Miroslav Doubek   taorpcr@mvcr.cz
10. listopadu 2010
 

vytisknout  e-mailem