Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Zloděj vykradl stan, kde spali lidé

ŽĎÁRSKO: Policisté varují občany, aby nenechávali v kempech cenné věci  

Policisté z obvodního oddělení ve Žďáře nad Sázavou vyšetřují případ krádeže, ke které došlo ve středu 16. července  v nočních hodinách v autokempu Pilák ve Žďáru nad Sázavou. Zloděj si vybral k páchání trestné činnosti jeden ze stanů, do kterého se mu podařilo vniknout poté, co vytrhl ze země jistící kolík jedné strany stanu. Nikterak mu nevadilo, že ve stanu spí lidé. Zevnitř stanu pak odcizil různé věci, mezi které patřil notebook a oblečení.
 
V kapse bundy objevil pachatel svazek klíčů. Ze svazku sebral pouze klíč od osobního automobilu Opel Corsa, který byl zaparkován v blízkosti stanu. Klíčem si odemkl boční dveře vozidla ze strany spolujezdce, vnikl do vozidla a zevnitř auta odcizil odložený mobilní telefon a další různé osobní věci, které byly volně odložené na sedadlech nebo byly uloženy v batozích, které byly uschovány uvnitř auta. Majitelům věcí způsobil zloděj škodu v celkové výši téměř 5000 korun. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu porušování domovní svobody a krádeže.
 
Policisté v této souvislosti varují, aby si lidé, kteří vyjíždějí za rekreací pod stany do kempů, dodrávali základní preventivní zásady. Pokud lidé vyjíždějí do přírody a stanují, měli by cenné věci, které nezbytně nepotřebují, zanechat na bezpečném místě doma. Krádeže v autokempech nebo na plochách určených ke stanování, ale také v rekreačních oblastech, bývají vždy sezónní záležitostí. Nejčastěji jde o případy, kdy zloděj v noci vnikne nikým nepozorován do stanu, kde odcizí různé osobní věci majitele. Zaznamenáváme každoročně také případy, kdy pachatel mezi věcmi nalezl klíče od vozidla, které bylo zaparkované vedle stanu. Vozidlo si odemkne a sebere věci, které byly uvnitř. Tímto způsobem se lidem ztratily fotoaparáty, osobní doklady, peněženky, oblečení, ale loni v jednom kempu na Jihlavsku také harmonika.
 
O naprosté bezohlednosti a drzostí zlodějů svědčí fakt, že do stanu vniknou v noci i přesto, že uvnitř spí jeho majitelé. Lidé, kteří stanují, by měli být na všechny své věci velice opatrní. Všechny cenné věci, pokud je musí mít s sebou, by měli mít neustále při sobě. Když se pak ve stanu chystají ke spánku, tak by měli mít osobní věci a cennosti uložené v horní části stanu u hlavy, nikoliv u vchodu do stanu, kde má zloděj větší šanci tyto odložené věci odcizit. Batohy, kabelky, ledvinky a další věci, ve kterých mají uloženy peněženky, mobilní telefony, osobní doklady a jiné cennosti by neměli nechávat nikdy ve stanu bez dozoru.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
17. červenec 2014
 
 
 

vytisknout  e-mailem