Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Zloděj využil nepozornosti majitelů bytu

LOUNY – Krádež věcí z bytu, Rady, Policisté, Krádež peněženky 

Krádež věcí z otevřeného bytu
 
Dne 17. 12. 2009 dosud neznámý pachatel v Lounech, na Tyršově náměstí, využil v domě u bytu otevřených dveří, kdy zde nikdo nebyl z důvodu vyvenčení psa a z předsíně odcizil černou kabelku s doklady, finanční hotovostí, mobilním telefonem a dále z připravené tašky za dveřmi odcizil menší kabelku s dalšími doklady. Způsobená škoda byla vyčíslena na 11 000 Kč.
 
Jak se chovat bezpečně doma 
  • Nikdy neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi
  • Do bytu vpusťte pouze ty, které dobře znáte nebo se vám důvěryhodně prokáží. I na pohled sympatický člověk nemusí mít vždy dobré úmysly. Cizí lidi nikdy nevpouštějte do bytu!
  • Na dveřích nebo zvonku je dobré psát jmenovku v množném čísle nebo v mužském rodu
  • Buďte opatrní, nevěřte každému, kdo vás za dveřmi požádá o pomoc
  • Zamykejte vchodové dveře. Pokud bydlíte v přízemím bytě nebo rodinném domku, nezapomeňte zavírat okna
  • Byt zavírejte a zamykejte, i když jdete třeba jen k sousedce, do sklepa nebo jen s odpadky
  • Čekáte-li příchod cizího člověka, požádejte někoho z blízkých nebo přátel, aby byl s vámi doma
  • Nebuďte důvěrní ani k různým podomním prodejcům, kteří nabízí zdánlivě levné zboží
Policisté dohlíží nad bezpečností
V předvánočním čase policisté z lounského obvodního oddělení posilují obchůzkovou činnost a soustřeďují se zejména na místa s větším výskytem lidí, kde v tomto čase dochází k nárůstu trestné činnosti. Mezi tato místa patří i parkoviště před nákupními domy, kde často zloději využívají nepozornosti nakupujících a tak se obohatí o nemalou částkou při kapesních krádežích či vykradení auta. Díky tomuto opatření dochází ke snížení kriminality v těchto lokalitách, případně k rychlejšímu dopadení pachatele.
Krádež peněženky
Dne 17. 12. 2009 dosud neznámý pachatel nezjištěným způsobem odcizil poškozené v autobuse na trase Louny - Postoloprty peněženku s finanční hotovostí a občanským průkazem. Škoda byla vyčíslena na 8 000 Kč.
 
Neusnadňujte kapsářům práci!
  • Kapsáři si nejčastěji vybírají své oběti především tam, kde je velká koncentrace lidí - tramvaje, autobusy, metro, velké nákupní řetězce, eskalátory, ale i fotbalové či hokejové stadiony. Kapsáři pracují většinou ve skupinách a pro svou strategii často zneužívají děti, především proto, že pro nízký věk nemohou být trestně stíhány. Oběti si mohou vybírat také přímo v peněžních ústavech či při výběru peněz u bankomatů. Řada lidí totiž nevěnuje dostatečnou pozornost svým dokladům, peněženkám, kabelkám či mobilům.
Nejjednodušším doporučením občanům, jak se mají sami chránit je být opatrný a nedávat zlodějům příležitost. Jak na to:
  • Nenechávejte peněženky na vrchu nákupních tašek, mějte vždy zapnuté kabelky, nenoste všechny doklady (např. občanský či řidičský průkaz, cestovní pas), klíče, kreditní karty na jednom místě.
  • Mějte svá zavazadla neustále pod dohledem, nespouštějte je z očí - není vhodné mít batoh na zádech v přeplněné tramvaji.
  • Osobní doklady a další důležité dokumenty mějte rozděleny.
  • Nenoste peníze a doklady v zadních kapsách kalhot.
  • Nemějte při sobě zbytečně velkou hotovost či jiné cennosti.
  • Při placení neukazujte vše, co vaše peněženka obsahuje.
  • Věnujte pozornost bezprostřednímu okolí.
  • Noste kabelku s pevným zapínáním či s překrytím. Na trhu jsou i peněženky s řetízkem. K ochraně peněženek a příručních zavazadel je možné využít i některých individuálních technických prostředků - osobními alarmy, detektory pohybu apod.
 
Řízení pod vlivem návykové látky
 
Dne 17. 12. 2009 si obviněný převzal usnesení o zahájení trestního stíhání dle § 160/1 trestního řádu pro trestný čin „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, kterého se dopustil tím, že dne 18. 7. 2009 řídil motorové vozidlo v ulici Palackého v Lounech a při kontrole hlídkou DI PČR Louny mu byla naměřena hodnota 1,26 promile alkoholu v dechu.

 

Odkazy do noveho okna

Vánoční kontroly

Vánoční kontroly 

Detailní náhled

Vánoční kontroly

Vánoční kontroly 

Detailní náhled

Vánoční kontroly

Vánoční kontroly 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem