Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Zloděje prozradily boty

TEPLICKO - Rychle objasněné vloupání; Za volantem neměli co dělat... 

Zloděje prozradily boty

     Z přečinů krádeže a krádeže ve stadiu pokusu se bude zodpovídat recidivista, který se vloupal do zahradní chatky v Újezdečku. Dvaadvacetiletý muž, který už byl v minulosti třikrát odsouzen za majetkovou trestnou činnost, v pondělí večer přelezl plot a vnikl do zahrádkářské kolonie, kde se následně vloupal do chatky, kde si do tašky připravil prodlužovací kabel a moskytiéru. Následně se pokusil vloupat do sousedního mobilheimu, do kterého se ale nedostal. Přešel proto na další pozemek, kde vypáčil okno chatky, spustil tím ale alarm a z místa činu utekl.

     Přivolaní policisté si povšimli čerstvých stop ve sněhu a začali propátrávat blízké okolí. Přestože se stopy na silnici ztratily, rozšiřovali stále okruh pátrání, až nalezli muže, který měl na nohou boty, jejichž podrážky přesně odpovídaly trasologickým stopám zajištěným na místě činu. Zadržený muž se u výslechu k vloupání přiznal a uvedl, že chtěl v chatkách najít nějakou deku, protože přespává venku a byla mu zima. V případě, že bude uznán vinným, může ho soudce s ohledem na jeho trestní minulost poslat až na tři roky za mříže.

Zloděje prozradily boty.mp3

 

Za volantem neměli co dělat

     Jedno auto bez technické kontroly a uzavřeného povinného ručení, dva recidivisté a dvě sdělení podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, taková je bilance včerejší práce dubských policistů. Dopoledne kontrolovali vozidlo, které nemělo platnou technickou kontrolu a nebylo pojištěno, jak nařizuje zákon, jeho 51letý řidič má navíc soudem uložen zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel. Muž, který seděl za volantem, skončil na služebně, během prověřování tohoto protiprávního jednání policisté zjistili, že není jediným, kdo ten den ve Felicii porušil zákon. Jen několik desítek minut předtím, než ho hlídka zastavila, seděl za volantem stejného auta 23letý muž, který má také uložen zákaz řízení motorových vozidel.

     Z vyšetřování vyplynulo, že po osmé hodině ráno jel ještě s dalšími lidmi na návštěvu a sedl si za volant, ačkoliv si byl jasně vědom, že řídit nesmí. Společně s ním jel jako spolujezdec v autě i starší muž, kterého řidič požádal, aby auto přeparkoval, zatímco si zajde na návštěvu. Jenomže když starší muž s vozidlem odjel, zastavili ho policisté. Ti si v rámci zajišťování důkazů prohlédli záznam z bezpečnostních kamer, na kterých uviděli, že původně s autem přijel mladý muž, o kterém díky osobní znalosti věděli, že také neměl za volantem co dělat, proto se znovu vydali do ulic a přivedli ho na služebnu, kde se jim pod tíhou důkazů k řízení přiznal. Oběma hrozí za porušení zákona až dvouleté tresty odnětí svobody.

 

Vyhýbal se vězení

     Vyšetřovatel poslal do vězení usnesení o zahájení trestního stíhání 42letému muži, který byl obviněn z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Přestože si převzal výzvu k nástupu do výkonu trestu odnětí svobody, do vězení ve stanoveném termínu nenastoupil. Soudce proto vydal příkaz k jeho dodání do věznice a po muži bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Ještě týž den ho v Teplicích kontrolovala hlídka policistů a po provedení nezbytných procesních úkonů ho eskortovala rovnou za mříže. Původně osmiměsíční nepodmíněný trest odnětí svobody mu soudce může prodloužit v krajním případě až o dva roky.

 

Další podvod s dávkami

     Z přečinu podvodu byla obviněna 53letá žena, která se neoprávněně obohatila na úkor státu o necelých jedenáct tisíc korun. V zákonné lhůtě příslušnému úřadu neoznámila ukončení nájemního vztahu k bytu v Teplicích, v důsledku toho jí byla neoprávněně přiznána a vyplacena dávka státní sociální podpory, konkrétně příspěvek na bydlení za dva měsíce. Pokud bude uznána vinnou, může jí soudce udělit v krajním případě až dvouletý trest odnětí svobody.

 

 

4. 1. 2017, por. Bc. Daniel Vítek

tiskový mluvčí

Oddělení tisku a prevence Teplice

tel. č. 974 439 207

email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

vytisknout  e-mailem