Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zloději na Rakovnicku jsou stále neúnavní

Kradou železo, pneumatiky,zahradní stroje, střešní okna i pohonné hmoty 

Vloupání do chatek
 
     Dne 3. února 2013, oznámila v dopoledních hodinách šestašedesátiletá žena z Prahy, že jí neznámý pachatel poškodil zámky na všech přístavcích, včetně chaty, kterou má v katastru obce Zbečno, v místech zv. Novina a nakonec jí odcizil bantamové kolečko. Celkově jí však způsobil škodu ve výši cca 5.600,- Kč. V podvečerních hodinách oznámil sedmadvacetiletý muž také z Prahy, že mu neznámý pachatel z chaty v k.ú. Zbečno, v místech zv. Novina, odcizil z kůlny benzínový křovinořez a travní sekačku s pojezdem. Celkem tak pachatel způsobil muži škodu ve výši cca 12.100,- Kč.
     Oba případy prošetřují policisté z obvodního oddělení v Roztokách, jako podezření z trestného činu krádeže.
 
Vloupání do novostavby
 
    V době od 4. do 7. února 2013, se neznámý pachatel vloupal do novostavby rodinného domu v katastru obce Lubná, kde poškodil část okna, následně vnikl dovnitř a z vnitřku novostavby odcizil dva kusy střešních oken zn. Roto, dále dvě rozbrušovací pily zn. Narex, vrtačku s příklepem zn. Narex a další příslušenství. Celkem tak pachatel třicetiletému majiteli nemovitosti způsobil škodu ve výši cca 30.000,- Kč.
     Případ prošetřují policisté z obvodního oddělení v Rakovníku, jako podezření z trestných činů porušování domovní svobody a krádeže. Pachateli hrozí trest až dva roky odnětí svobody.
 
Krádež zimních pneumatik
 
     Neznámý pachatel v od 6. do 5. února odcizil z osobního vozidla Škoda Felicia, které bylo zaparkované v katastru obce Šanov, před jedním z rodinných domů, čtyři kusy zimních pneumatik zn. Barum o rozměru R13 a to včetně plechových disků. Vozidlo při tomto jednání nebylo jinak poškozené. Škoda na odcizených pneumatikách včetně disků si třiatřicetiletá žena vyčíslila na částku téměř 7.000,- Kč.
     Případ prošetřují policisté z obvodního oddělení v Jesenici, jako podezření z trestného činu krádeže. Pachateli hrozí dva roky odnětí svobody.
 
Krádež nafty
 
     Neznámý pachatel v průběhu nočních hodin dne 13. ledna 2013, v katastru obce Kolešov, na odstavném parkovišti u Jesenické Křižovatky, poškodil na dvou nákladních automobilech víčka od nádrží a následně řidičům z jednoho vozu odčerpal cca 50 litrů a z druhého cca 150 litrů motorové nafty. K odcizení pohonných hmot u třetího nákladního vozidla již nedošlo, zde pachatel poškodil pouze víčko od nádrže. Je možné, že byl od svého úmyslu vyrušen. Poškozené nákladní vozy byly dva z České republiky a jeden z Polska. Celkem tak neznámý pachatel odcizil naftu v hodnotě cca 7.000,- Kč.
      Policisté z obvodního oddělení v Hořesedlých případ prošetřují jako podezření z trestného činu krádeže. Nejedná se o první případ na tomto místě. Policisté za poslední dobu přijali více takovýchto oznámení. To poslední z 7. února: 
      V době od 31. ledna do 1. února 2013, neznámý pachatel poškodil víčko i s plombou u nádrže nákladního vozidla zn. Scania, které bylo zaparkované i s návěsem na odstavném parkovišti za Benzínovou stanicí u obce Kolešov a dále na vedle stojícím nákladním vozidle zn. Scania pachatel odcizil motorovou naftu a to v množství cca 200 litrů. A z třetího odstaveného nákladního vozu MAN odčerpal cca 100 litrů. Celkem tak pachatel způsobil škodu přesahující částku cca 10.000,- Kč.
    Policisté z obvodního oddělení v Hořesedlých případy řeší jako podezření z trestného činu krádeže, pachateli hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.
Policie Územního odboru Rakovník by touto cestou chtěla upozornit řidiče především nákladních vozidel, kteří zde parkují na delší dobu, hlavně v noci, aby si dávali pozor na zloděje a vozidla zabezpečili. Svým způsobem se jedná o odstrčené místo, byť u křižovatky, ale nepřehledné a pro zloděje s vozidlem je zde snadného schování. Je lépe odstavit vozidlo na dobu odpočinku na lépe osvětlených parkovištích či místech, která jsou frekventovaná. I přesto, že zde policisté z nedalekého obvodního oddělení často provádějí hlídkovou činnost a kontroly, nemohou předejít k výše uvedeným skutkům, neboť pachatel si vyčká vždy příležitosti.
 
Krádež  železa
 
     Neznámý pachatel či pachatelé, v době od 1. listopadu 2012 do 6. února 2013, postupně rozkrádali železnou konstrukci nevyužívané haly, která je postavená v katastru obce Rynholec. Pachatel za uvedené období stačil již zcizit minimálně 10 tun železa a to v hodnotě 30.000,- Kč.
      Celý případ prošetřují již policisté z obvodního oddělení v Novém Strašecí a to jako podezření z trestného činu krádeže. Nyní pachateli hrozí trest odnětí svobody až na dva roky. V případě, že budou krádeže pokračovat, cena se bude navyšovat a trestní sazba stoupat. Navíc, pachatel se při krádeži vystavuje velkému riziku případného úrazu, neboť rozbírání takovéto haly je velmi náročné a vyžaduje max. opatrnost.
 
 nprap. Jana Žáčková
15. února 2013

vytisknout  e-mailem