Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zloději nafty dopadeni přímo při činu

Tábor – Enormní nasazení policistů bylo korunováno úspěchem. (Hlasová schránka 974 238 116) 

nafta - kanistrnafta - kanistr
Jak jsme již v mnohých tiskových zprávách informovali, docházelo od začátku tohoto roku na Táborsku k nárůstu případů krádeží nafty. Zloději útočili jak na odstavenou stavební či zemědělskou techniku, tak zejména na kamiony, zaparkované v nočních hodinách na odstavných parkovištích u hlavních silničních tahů. Zloději si odtud odváželi naftu v řádu až stovek litrů. Policisté místně příslušných obvodních oddělení ve spolupráci s táborskými kriminalisty věnovali této problematice maximální pozornost a díky postupně získávaným informací a poznatkům se okolo pachatelů postupně stahovala pomyslná smyčka.
Jedním z míst, kde ke skutkům docházelo a které policisté vytipovali jako nejvhodnější prostor k zadržení pachatelů, bylo odstavné parkoviště na hlavním silničním tahu 1/19 mezi Chýnovem a Kladrubami. Noci strávené v lesním porostu za parkovištěm pak zejména sezimovoústeckým, respektive chýnovským policistů, přinesly zasloužený úspěch a zadostiučinění.
V ranních hodinách noci z 18. na 19. února 2013 zaklapla nad zloději pomyslná klec. V okamžiku, kdy z odstaveného kamionu přečerpávali do přinesených plastových barelů naftu, provedli policisté nekompromisní zákrok. Ten byl na místě, neboť dle zjištěných informací mohli být pachatelé ozbrojeni.
Jak se následně potvrdilo, dva zadržení muži ve věku 40 a 21 let z Příbramska nebyli v páchání trestné činnosti žádnými nováčky. Jejich trestní rejstřík je zaplněn majetkovými i násilnými skutky. V jejich vozidle pak policisté nalezli i plynovou pistoli. Rovněž pro táborské policisty byli tito pachatelé již „dobří známí“. V loňském roce zde byli zadrženi při krádeži chemických toalet TOI TOI z prostoru stavby dálnice D3.
Co se týče krádeží nafty, prokázali kriminalisté této dvojici na Táborsku od začátku tohoto roku čtyři případy krádeží. Z nádrží nákladních automobilů odčerpali celkově přes 1 000 litrů nafty, včetně poškození kamionů způsobili majitelům souhrnnou škodu ve výši téměř 36 000 korun. Je více než zřejmé, že obdobnou činnost páchali i v dalších okresech kraje, potažmo po celé republice. Které další skutky mají na svědomí, je nyní předmětem rozsáhlého šetření kriminalistů. Na oba obviněné muže byl podán podnět k návrhu na jejich vzetí do vazby.
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   taorpcr@mvcr.cz
20. února 2013
 

vytisknout  e-mailem