Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Zloději se chystají na chalupy

ÚSTECKÝ KRAJ - Zabezpečte si svou chatu před zimou 

     Sezóna chataření a chalupaření je u konce. Majitelé své rekreační objekty opustí a do chat a chalup se začnou mnohem častěji vydávat nejrůznější pobertové, kteří tuší, že rekreační objekty jsou jen minimálně využívané, a tak pro svou nekalou činnost budou mít dostatek času a prostoru. Navíc v mnoha chalupách "zbyde" po majitelích spousta užitečných věcí, které se dají snadno zpeněžit.

     Majitelé rekreačních objektů by proto měli zejména v zimním období, kdy jsou rakreační objekty obývány jen zřídka, dbát na zabezpečení svých chat a chalup. Nejjednodušším opatřením je nenechávat v okolí domu nic, co by mohlo pachateli usnadnit vloupání, např. žebříky a nářadí. Vůbec nejdůležitější je zabezpečit zejména okna a vstupní dveře, které jsou nejčastější přístupovou cestou. Použít lze mříže, uzamykatelné okenice, kvalitní zámkové systémy. I jednoduché zabezpečení totiž může pachatele odradit a přimět ho, aby si vybral nezabezpečený objekt. Velmi důležité je pamatovat na to, že v chatě by rozhodně neměly zůstat žádné cenné věci, zejména elektronika, nářadí, zahradní technika apod. Využít můžete také elektronické zabezpečovací systémy, případně připojení objektu na pult centralizované ochrany.

     Důležité je řídit se i následujícími doporučeními:

* Nechlubte se před neznámými lidmi majetkem uloženým v objektu.
* Pro případ vloupání si pořiďte fotodokumentaci cenných věcí. Poznamenejte si výrobní čísla elektrických přístrojů.
* Při  pobytu  na chatě si  všímejte pohybu neznámých  osob  a  aut (případné svědectví je důležitým vodítkem pro práci policie).
* Rekreační objekt nepravidelně navštěvujte i v zimě. Uklizený sníh budí zdání neustálé kontroly.

 
Několik příkladů vloupání do rekreačních objektů z poslední doby naleznete zde:

Ústecko
Litoměřicko
Lounsko
Mostecko
Chomutovsko
Teplicko

 

por. Šárka Poláčková
8. 11. 2012

vytisknout  e-mailem