Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zloději se zaměřili i na kamery ve vozidlech

JABLONEC NAD NISOU - V uplynulém období policisté na území města zaznamenali několik vloupání do vozidel, při kterých předmětem zájmu zlodějů byly viditelně umístěné kamery. 

Vzhledem ke skutečnosti, že v poslední době na území Jablonce nad Nisou přibylo případů vloupání do vozidel, při kterých předmětem zájmu pachatelů byly především kamery v nich viditelně umístěné. Od března již policisté evidují minimálně šest takových případů, z niž poslední se stal v noci ze 4. na 5. května, kdy dosud neznámý pachatel po rozbití skleněné výplně okna ve dveřích u místa řidiče vnikl do vozidla Subaru Legacy, které v té době bylo zaparkované v ulici Průmyslová v Jablonci nad Nisou. Z tohoto vozu následně odcizil obrazovku k parkovací kameře v hodnotě 1.000,- Kč. Ovšem celková škoda jím způsobená předběžně činí 5.000,- Kč.

Kameru z vozidla také například odcizil neznámý pachatel v noci z 30. dubna na 1. května, kdy před tím rozbil okno ve dveřích spolujezdce. Tento vůz byl v době spáchání činu zaparkován na parkovišti před domem v ulici Pobřežní ve Mšeně. Majiteli vozidla pachatel tehdy způsobil celkovou škodu 6.500,- Kč. K dalším takovým krádežím vloupání do vozidel, při kterých z nich následně pachatelé odcizili kamery, došlo v ulicích Saskova, Hřbitovní, Nová Pastýřská a U Stadionu.

V souvislosti s těmito uvedenými případy upozorňujeme řidiče, aby v zaparkovaných vozidlech nenechávali viditelně odložené věci, snímatelné navigace a samozřejmě také i výše zmiňované kamery. Všechny tyto předměty jsou velkým lákadlem pro zloděje, kteří mnohdy způsobí majiteli vozidla vyšší škodu jeho poškozením, než je následně například hodnota odcizené věci. Opakovaně tedy připomínáme dlouho známé pravidlo, že „AUTO NENÍ TREZOR“. Nedávejte proto takovým zlodějům příležitost. Své zaparkované vozidlo řádně před svým odchodem uzamkněte, zabezpečte a nenechávejte v něm viditelně nic, co by mohlo zloděje přilákat.

Na závěr tedy doporučujeme:

  • Při odchodu od vozidla zkontrolujte, zda jste řádně vozidlo zajistili, uzamkli a  nenechali otevřená okénka.
  •  Zjistěte,  zda nejsou zvenčí vidět předměty,  které jste nechali ve vozidle.
  • Zkontrolujte, zda jste nenechali na viditelných místech vystavené hodnotné předměty, jako jsou kabelky, peněženky, kamery, fotoaparáty počítačové komponenty, mobilní telefony, kufříky a další věci, které mohou být lákadlem pro zloděje.
  •  Důrazně připomínáme, že velkým lákadlem pro zloděje jsou stále autorádia a v současné době stále častěji navigační systémy i kamery.
  • Při koupi autorádia dejte přednost přenosnému modelu se snímatelným panelem, nebo kódovému přístroji.
  • Navigační systém uschovejte na bezpečné místo, nebo vezměte s sebou.
  • Jedním z preventivních opatření je také vhodné místo k parkování.  Hlídaná parkoviště, viditelná a frekventovaná místa ztěžují zlodějům vloupání.
  • Pokud zjistíte, že Vám z vozidla byly odcizeny věci nebo byl vůz odcizen, vše oznamte Policii České republiky na linku 158, nebo přímo na služebnu v místě, kde k vloupání či krádeži došlo.
  • Nikdy s vykradeným vozidlem nemanipulujte, mohli byste zničit případné stopy.
  • Nebuďte lhostejní, a pokud vidíte podezřelou osobu pohybující se mezi zaparkovanými vozidly, volejte Policii ČR. Příště může být ohrožen Váš majetek a něčí pomoc Vám přijde v hod!



    10. 5. 2017
    nprap. Dagmar Sochorová
    KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem