Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zloději se zaměřili na firmy

Jak se bránit? 


 V poslední době plzeňští policisté téměř každý den zaznamenávají případy vykradených kanceláří či jiných prostor různých firem. Jen včera přišli nahlásit na obvodní oddělení krádeže věcí z firemních prostor tři lidé. Ve většině případů pachatel poničil zámek dveří a pak jen prohledal místnosti a odcizil, co se mu hodilo. Při krádežích pachateli  nezáleží na tom, zda je den či noc.  Klidně vejdou do firmy v pracovní době a nepozorovaně vniknou do uzamčené kanceláře nebo naopak využijí toho, že některý pracovník místnost nechal otevřenou. Škody dosahují v některých případech statisícové škody, a proto je určitě dobré zvážit nainstalování či renovaci stávajícího zabezpečovacího zařízení. 
 Zabezpečení objektu by mělo být pro každého obchodníka samozřejmostí. Opak je bohužel pravdou. Základem každého zabezpečení jsou mechanické zábrany například bezpečnostní dveře, zámky, mříže či trezory. Doporučila bych brát v úvahu i takové věci jako je poloha kanceláří, skladů či obchodů, v jaké lokalitě se nacházejí a jaké zboží či věci je třeba chránit. Je jasné, že svůj účel nesplní osazení mříží do zchátralého zdiva nebo instalace bezpečnostního zámku do běžných dveří. Občas se stává, že majitelé firem zapomenou zajistit zadní dveře či okna  vedoucí na sociální zařízení či chodbu. Toho zloděj využije a snadno se tak dostane do objektu.
 Samozřejmě je lépe doplnit mechanické zabezpečení ještě o elektronické ochranné prostředky. Na trhu je dnes mnoho specializovaných firem, které vám nabídnou zabezpečovací signalizaci, kamery či různá jiná zařízení, která pomohou ochránit majetek. V dnešní době je již běžné, že jsou podniky připojené na pult centrální ochrany. Jakmile dojde k  narušení střeženého objektu, ihned přijde signál na pult ochrany a pracovníci pak vše ihned řeší.
 Ať už u mechanického nebo elektronického zabezpečení je dobré dávat pozor na to, aby veškeré pořizované předměty byly schválené zkušebnou. Pokud již je zařízení nainstalované, je dobré proškolit všechny zaměstnance v zacházení s technikou a hlavně dbát na to, aby ji také používali. Nezapnutá signalizace či peníze položené v otevřeném trezoru vaše věci neochrání.
 Často se také stává, že zloději vejdou do kanceláří či objektů budov nepozorovaně během pracovní doby a odcizí pak všechny věci, které mají v dosahu. Každý by si měl svoje věci hlídat i v zaměstnání, pokud někdo odchází z kanceláře i jen na malou chvíli, je dobré ji zamknout. To samé platí pro vstupní dveře do domu. Pokud v budově někdo spatří cizího podezřelého člověka, neměl by ho nechat jen tak odejít. Minimálně by měl zjistit, co dotyčný uvnitř pohledává a jeho slova si pak následně ověřit. Včera jsme informovali o případu odcizených fotoaparátů. Jejich majitel potkal na chodbě cizího muže. A protože nebyl lhostejný k tomu, kdo se ve firmě pohybuje, zastavil ho a nakonec zjistil, že mu muž odcizil z odemčené kanceláře dva foťáky . Ovšem ne každý případ má šťastný konec.

vytisknout  e-mailem