Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zloději se zaměřili na peněženky

Okradení přišli o peníze, ale také o doklady  

Za uplynulou středu (24. 11. 2010) královéhradečtí policisté přijali oznámení a zadokumentovali dva případy krádeže peněženky. Zloději využívají každé příležitosti, kdy jejich nepozorné oběti třeba jen na okamžik odvrátí pozornost od svých osobních věcí a věnují se například výběru zboží v obchodě nebo zábavě na plese či diskotéce. Vzhledem k nadcházejícímu předvánočnímu období, kdy se v obchodních centrech bude vyskytovat větší množství lidí, policisté upozorňují na možné krádeže odložených kabelek a jiných osobních věcí. Nenechávejte proto své věci bez dozoru, vždy je mějte u sebe a pod kontrolou. Zlodějům stačí skutečně jen pár vteřin Vaší nepozornosti k tomu, aby si kabelku bez povšimnutí odnesli. Stejnou pozornost věnujte svým věcem při návštěvách různých kulturních akcí typu diskoték či plesů. I mezi společně bavícími se lidmi se může najít jeden nenechavec, který Vás bez okolků připraví o kabelku, peněženku nebo mobilní telefon.
 
ilustrační fotoilustrační foto
Krátce po poledni vyhledala pomoc hradeckých policistů mladá dívka s případem krádeže peněženky, o kterou přišla na plese. Muži zákona ženu vyslechli, a ta do protokolu uvedla, že v sobotu (20. 11. 2010) navštívila v centru Hradce Králové ples, který se konal v místním kulturním středisku. Po celý večer se bezstarostně věnovala zábavě a svou kabelku měla přes rameno. Po půlnoci se společně se svým přítelem vydala domů taxíkem. Když ale chtěla žena uhradit cenu odvozu, nemohla ve své kabelce peněženku najít. Neznámý lapka si svou oběť vyhlédl na konaném plese a během zábavy jí z kabelky nepozorovaně vytáhl peněženku. Okradená dívka tak přišla o peněženku, kde měla uložené osobní doklady, finanční hotovost a platební kartu. Zloději jí svým protiprávním jednáním způsobil škodu ve výši 550 korun. Policisté v případu zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Pokud se podaří neznámého lapku vypátrat, může počítat až s dvouletým trestem odnětí svobody.
 
ilustrační fotoilustrační foto
Další případ krádeže peněženky šetřili muži zákona před dvacátou hodinou večerní v jednom z klubů na Novém Hradci Králové. Na místo vzápětí po oznámení dorazila hlídka, kterou již vyhlížel okradený muž, který vypověděl, že svou peněženku odložil na pult u baru a na pár minut se vzdálil. Po chvíli se k baru vrátil, ale jeho peněženka byla pryč. Muž následně důkladně prohledal bar a nevynechal ani venkovní prostory před provozovnou, kde svou peněženku nalezl odloženou. Kontrolou portmonky však zjistil, že mu zmizely čtyři tisíce korun. Zloděj však neměl vyhráno, protože díky nainstalovanému kamerovému systému v baru policisté snadno odhalili jeho totožnost. Jednalo se o padesátiletého muže z Trutnovska, který stále ještě seděl v baru. Strážci zákona následně muž převezli na policejní služebnu, kde se nenechavec ke svému činu doznal. Policisté případ šetří jako přestupek proti majetku. V případě odsouzení hrozí zloději ve správním řízení pokuta až 15.000 korun.
por. Marta Trávníčková
25. listopadu 2010

vytisknout  e-mailem